top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Bankovní účet

Aktualizováno: 19. 4. 2020

Jak založit bankovní účet, který Vám umožní vybírat peníze bez poplatků a lépe převádět na další chilské účty. 

Jediná banka, která umožňuje turistům založit si bankovní účet je banka BancoEstado. Založení účtu je velmi jednoduchá věc a moc k tomu nepotřebujete španělštinu, pokud tedy úředník není až moc zvědavý nebo upovídaný.

Základní věc, kterou budete určitě potřebovat je chilský občanský průkaz. Doporučíme si účet zařídít opět v jiném městě, než je Santiago. Opět byste si počkali a možná se i dostali do nekonečného kola. My jsme si účet zařídili v Pichilemu a celkem nám to zabralo 20minut.

Jakmile se dostanete na pobočku banky BancoEstado, vyhledejte přepážku, nad kterou je nápis Cuenta RUT. Většinou Vám pomůže chlapík nebo paní u vchodu, kteří se vždy nově příchozích zeptají, proč přišli, a odkážou je na příslušnou přepážku. Často, (prakticky všude, i v obchodě, když si chcete koupit 100g salámu), si musíte vzít pořadové číslo a čekat, až Vás vyvolají. Vezmou si Vaší chilskou občanku a začnou vyplňovat. Nás se na nic neptali, dali nám podepsat peníze a poslali nás k další přepážce. Na papíře bylo vyplněno, jaký typ účtu chceme a co vše s tímto účtem můžeme udělat. Vzali jsme si tedy další lísteček s pořadovým číslem a vyčkali na řadu. Zde nám milá slečna vydala kartu s mým jménem, který na kartu natiskla během pár sekund. Ke každé kartě je přidělen pin, který se musí změnit během 24hodin. A to jak v internetovém bankovnictví, tak i v bankomatu. Na kartu se naštěstí nemusí vůbec čekat, je během pár vteřin hotová. Po změně Vašich pinů máte účet založený!

Cuenta RUT - účet, který Vám zajistí, že máte kam uložit peníze, odkud si vybrat nebo odkud, či kam poslat peníze. Určitě nečekejte, že Cuenta RUT funguje jako jiné bankovní účty. Na tento účet si nemůžete vzít půjčku nebo jít do mínusu. Je to nejjednodušší účet, který je zcela zadarmo, ale také má pouze základní vybavení. Protože každý výběr z bankomatu stojí kolem 5.000 pesos a za den můžete vybrat pouze 600.000 pesos (a to ještě ne najednou, nicméně 200.000 x 3), řekli jsme si, že takhle to po celý rok nepůjde a tento účet jsme si založili. Jediné, co opravdu trvá, je převod peněz z Vaší banky na tento. Celkem to trvá 3 - 5 dní. 

Společně s kartou dostanete i malou knížečku, která slouží jako protekce při převodu peněz. Jedná se o tabulku, na kterou se Vás zeptají při každém převodu a taky při prvním přihlášení do mobilní aplikace BancoEstado. Tabulka vypadá stejně jako tabulka na lodě (A1,G5,C7, atd...).


Díky této kartě si usnadníte cestování a také hodně ušetříte. Co je ale velmi důlěžité - z této karty nemůžete posílat peníze na účty z jiných zemí. Což znamená, že si musíte dobře rozvrhnout, kolik peněz potřebujete, aby Vám tam zbytečně nezůstaly nebo abyste je nemuseli zbytečně znevýhodněně směňovat.


Vložení peněz na svoji kartu Cuenta RUT

Buď si můžete vystát velmi příznivou frontu v bance, které jsou většinou otevřeny Po - Pá 8:00 - 14:00 nebo ispeníze můžete vložit přes bankomat. Jako první ale nevložíte svoji kartu (jako při výběru), nýbrž zmáčknete žluté tlačítko (CLEAR) a začnete psát své RUT číslo - bez čísla za pomlčkou! Poté zmáčknete zelené tlačítko (ENTER), a pak Vás to již naviguje, zda si chcete vložit peníze. Vždy vše potvrďte a pečlivě zkontrolujte (vždy si pamatujte, jakou částku vkládáte, abyste si hodnotu zkontrolovali na obrazovce). Zároveň, než Vám budou peníze vloženy na účet, se Vám zobrazí i jméno vlastníka účtu na obrazovce, to si taktéž zkontrolujte a poté akceptujte. Tak a je hotovo! Peníze se Vám připíší okamžitě na účet. Nezapoměňte si vzít lísteček, ať máte doklad.

58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Santiago

IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page