top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Santiago

Aktualizováno: 19. 4. 2020


Hlavní město s 5,6 miliony obyvatel. Od Tichého oceánu ho dělí pouhých 90km. Město je evropského původu a je rozděleno do několika částí stejně tak, jako například Praha. Nicméně dvě nejhlavnější části jsou: chudá a bohatá. Od sebe je odděluje jen neveliký kopec, ale rozdíl je opravdu veliký. Na jedné straně Santiaga vyjdete z metra a nacházíte se mezi mrakodrapy, které se tyčí skoro až k nebi. Ulice čisté, všude spousta lidí. Opravdu Vám nepřijde, že jste v Jižní Americe. Lidé v manažerských oblecích ženoucí se do práce s neskutečným výhledem na Andy. Každou ulici zdobí řada stromů a keřů, které každý den zalévají z důvodu velkého horka během léta. Jsou schopni je zalévat až tak moc, že keř skoro není vidět. Bohužel má speciálně Santiago velký problém s vodou - je jí nedostatek. Dle místního ale tento problém lidé neřeší a přehlížejí ho. No a na straně druhé je chudoba. Velké mrakodrapy vymění posprejované plechové domy. Obchody v okolí, dokonce i občerstvení, kde prodávají hamburgery, jsou zamřížované. Přes den se ještě v ulicích dá chodit. Jen je v okolí velmi zajímavý odér. V noci jsou tyto ulice již mnohem nebezpečnější. Dokonce ani místní nechodí ven. Pokud chtějí něco zakoupit v blízkém obchodě, většinou si vezmou auto.  

Jak se ale přesouvat v Santiagu, když nemáte auto? Jsou tu různé možnosti. Funguje tu možnost půjčení koloběžky nebo kola, které si na jedné stanici zapůjčíte a na další blízké Vašemu cíli, ji opět vrátíte a zaplatíte "půjčovné". Tyto stanice jsou prakticky po celém Santiagu a využívá jich opravdu mnoho lidí. Odkaz na stránky se Vám otevře při kliknutí na obrázek. Pro turisty se vyplatí asi nejvíce si kolo zapůjčit buď na jeden den za 5.000 pesos a nebo na dny tři, a to za 10.000 pesos. Pokud ale nechcete šlapat, můžete využít metra nebo autobusu. Autobusy tu jsou zajímavé. Mají sice své pruhy na silnici, ale pokud tam nejsou, dokáží být až nebezpečně otravný. Protože si myslí, že mají všude přednost a můžou vše. Taky tak jejích vozy vypadají. Jsou nabourané (někdy opravdu hodně), občas spálené, pomalované a někdy i bez oken. Nicméně jich je dostatek a zastávky jsou na každém rohu. Každá z nich má i svůj jízdní řád, jen některé řády jsou zničené. Proto doporučíme stáhnout si aplikaci Moovit, ve které se dá velmi snadno orientovat. Sama Vám ukáže zastávku, ze které jet a jak se dostat do cíle. V autobuse jsou turnikety, kterými musíte projít po označení své Bip! karty. Bip! kartu zakoupíte na každé metro stanici. Doporučíme si ji "dobýt", abyste nemuseli neustálel čekat fronty a platit každou jízdu zvlášť. Tato karta funguje jak pro autobusy, tak pro metro.

Metro je na tom oproti autobusu o trochu lépe. Má celkem 5 tras a jedna jízda metrem stojí 780 pesos. Pokud potřebujete přestoupit z jedné trasy metra na druhou, účtuje se Vám pouze jedna trasa. Naštěstí mezi metry je volný průchod. Ceny jsou následující:




Nejzajímavější místa a centrum Santiaga je koušíček od zastávek metra. Takže nemusíte nikde dlouze chodit a hledat. Každé metro je označeno jako kapela Tři sestry, až na ty čárky uprostřed :)

Cestování metrem je velmi zábavná věc (pokud není zrovna špička, kdy se všichni vrací domů - což je kolem 6 hodiny večerní). V metru často hrají na různé nástroje, zpívají a nebo prodávají vodu, coca colu, či snickers. V Santiagu se ale toto snaží eliminovat, a tak dávají cedule, na kterých je nápis, abyste tento byznys nepodporovali.

Doporučíme stále si hlídat své věci. Nikdy nevíte, co se může stát. My jsme se ale nijak nebezpečně či ohroženě necítili. Bohužel, pokud je mnoho lidí v metru, rozmáhá se zde obtěžování žen a dětí. Náš spolubydlící nám prozradil, že to neustále dávají v televizi. My jsme na to přišli tak, že vedle nás stála holčina, které mohlo být kolem 12. Začala na nás udiveně koukat, až vystrašeně. Jelikož naše španělština není na zrovna dobré úrovni, mysleli jsme si, že něco chce k jídlu nebo peníze. Nicméně po chvíli se začala celá klepat a stále se snažila navodit oční kontakt. Tady jsem si už řekla, že něco není v pohodě a nabídla jí, aby se posunula ke mně. Přestala se klepat a já se zeptala jedné paní vedle mě, zda by se  jí mohla ujmout. Nakonec z toho vyšlo, že chlápek, co stál vedle ní ji osahával a držel pevně za paži, aby nemohla vystoupit. Nedoporučuje se jezdit metrem večer, ale stejně tak, jako u nás nebo v Riu se to nedoporučuje nikde. Pokud nebudete vyloženě nápadní, ověšeni zlatem a dáte si pozor na své věci, měli byste být v pohodě. 

 

Pokud ale nechcete využít služeb metra a autobusů, jsou zde ještě dvě možnosti. Taxi a nebo Uber. My jsme si velmi oblíbili Uber, protože je opravdu levný. A pokud jste někde na party v noci po půlnoci, kdy nejezdí metro, je to nejlepší volba. Jen POZOR - Uber má zákaz jezdit na letiště, takže nečekejte, že na / z letiště můžete Uber využít. Taxi je zbytečně předražené. A ze zkušenosti ze silnice, jsou to ti nejhorší řidiči. Párkrát jsme s taxi jeli, protože nebyla jiná možnost (Uber nás vypekl a metro nejelo), a můžeme říct, že to jsou celkem podivíni. Snaží se jezdit co nejdelší trasou, dělají, že nevědí, kde jsou, a pak nemají na rozměnění. Náš spolubydlící (z Panamy) nám dokonce řekl, že taxiky už nebere vůbec, jen Uber. A to z toho důvodu, že jednou v noci jel z centra a využil služeb taxi. Bohužel ho taxikář zavezl do temné uličky, kde na něj čekalo 5 borců, kteří naskákali do auta a sebrali mu vše, co mělo alespoň nějakou hodnotu. Naše doporučení tedy je metro nebo Uber.  

Jestli máte již auto, je to ta nejsnažší možnost dopravy. Jen je město často zasekané, ale tento problém by měla řešit dálnice. Ovšem ne vždy nás navigace na ni nasměruje. Díky TAG čipu (psali jsme ZDE) neplatíte za dálnici šílené ceny.

 

Jak se dostat na / z letiště z / do centra:


Autobus

Centropuerto, které staví přímo před halou letiště a staví u stanic metra Los Heroes, Estación Central, Universidad de Santiago, San Alberto Hurtado, Las Rejas, a Pajaritos.Jízdenky se kupují přímo u řidiče.  

Autobusy, které míří na letiště, jezdí každých 10 minut od 5:55 -22:30

Autobusy, které míří z letiště, jezdí od 6:00 - 23:30

Cena:

Jednosměrná jízdenka 1.500 pesos

Obousměrná jízdenka 2.900 pesos


Turbus

Turbus, opět staví přímo před letištní halou a spojuje tak letiště a zastávky Terminal Alameda (Metro Universidad de Santiago),Terminal San Borja (Metro Estación Central) a Pajaritos Metro station. Cesta trvá 45 minut

Autobusy jezdí každých 20 minut od 5:00 - 12:00

Autobusy jezdí každou hodinu od      1:00 - 4:00

Cena:

Jednosměrná jízdenka 1.600 pesos

Obousměrná jízdenka 2.400 pesos


Turistik

Turistik, jezdí 24h denně po celém Santiagu a jezdí okolo nejvíce navštěvovaných hotelů. Jeho cena je více než příznivá, a to krásných 7.000 pesos :)

 

Jaká je měna v Chile?


Měna v Chile je chilské peso, které se pohybuje mezi 0.0328 - 0.0340Kč. Označuje se $CLP. Takže se připravte, že z Vás budou milionáři! Káva tu stojí něco kolem 2.500 pesos, auto kolem 4.000.000 pesos a výš, a pokud si budete chtít udělat romantickou večeři, tak hlavní chod a pivo pro dva Vás vyjde na 30.000 pesos. Když si to spočítáte, není to zrovna málo. Proto doporučujeme, pokud plánujete cestu do Chile, vyberte si ubytování s kuchyní, kde si budete moci vařit. Jeden nákup nás vyjde na cca 40.000 a dokážu z toho navařit na snídani, oběd a večeři pro dva na dva dny. Tím neuvěřitelně ušetříte. Co se týká cen ubytování, ty tu jsou také vysoké. Proto hledejte spíš couchsurfing nebo airbnb. Taková "normální" cena v Santiagu je kolem 12.000 pesos za noc. My máme výhodu, že máme parkování, koupelnu s pračkou, kuchyň, která je perfektně vybavená, a dokonce i zahradu. Auta tu mají levnější, než u nás, za to restaurace a nábytek je daleko dražší. 

Určitě si zjistěte Vaše podmínky v bance, zda máte povoleny výběry a platby kartou. Pak si zjistěte, kolik budete za každý úkon platit. My máme výběry zpoplatněné, kdežto platba kartou je zdarma celosvětově. Díky tomu se rozhodujeme, jak a co budeme kupovat. Protože auto je v řádech milionů, zaplatili jsme kartou. Trvalo nám to celkem 3 hodiny, ale to hlavně díky tomu, že máme anglické banky, které až moc dbají na to, zda se jedná o podvod nebo ne, a tak nám platbu nechtěly povolit. Hlavně jsme se chtěli vyvarovat zpoplatněného výběru. Zde totiž nastává další problém. V každém bankomatu můžete vybrat maximálně 200.000 pesos. Navíc Vám každý tento výběr účtují. A to 4.900 - 6.000 pesos za každý výběr. Takže nejen, že platíme naší bance za výběr hotovosti, ale také platíme tady chilské bance za taxy. Potkali jsme tu klučinu, co kupoval se slečnou auto, a místo placení kartou využil právě výběry. A stalo se, že ho okradli. Naštěstí ne o vše, ale i tak to zamrzí. Banky a bankomaty jsou různé, a každý si účtuje jinak. Jak tedy nejlépe vybrat? Buďto to udělejte, jako my ze začátku - tam, kde stojí nejvíce lidí, tam bude nejlevnější poplatek. A nebo si najděte bankomaty bank, jako je Banco Estado, Itau a Santander. Jedny z nejdražších je pak Banco de Chile - tam si účtují kolem 6.000 pesos. V každém obchodním centru (která jsou tu všude), najdete množství bankomatů. My jsme si nejvíce oblíbili (bohužel neznám název), takový celý oranžový, kde účtujou zatím nejméně - 4.900 pesos. Bankomaty nejsou mimo centrum na každém kroku, takže se hodí aplikace VISA lokátor - odkaz ZDE.

Chile je zemí, která je v určitých částech levná nebo ucházející, ale nejdražší je Patagonie. Za ubytování si účtují nesmyslné částky, protože moc dobře vědí, že Vy na to stejně, dříve nebo později, budete muset kývnout. Proto předěláváme auto, abychom ubytování nemuseli vůbec řešit, a zároveň si mohli udělat skvělý dlabanec za pár šušňů. 

A nebo je zde ještě jedna možnost, kterou nejspíš taky vyzkoušíme. Takzvaná WORKAWAY - odkaz ZDE. Jedná se o práci za ubytování a snídani. Občas Vám dají i lepší nabídku, jako oběd nebo večeři. Práce jsou různé. Od farmaření, zahradničení až po venčení psů. Je to velmi lehká forma cestování, protože utratíte minimum a zde v Chile to je opravdu rozšířené. Tyto web stránky jsou rozšířené po celém světě, tak neváhejte  a vyražte za dobrodružstvím!


Budeme rádi za jakékoli poznatky z Vašich cest :)

103 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page