top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

K čemu mi jsou WHS víza a jak je to s prací

Aktualizováno: 19. 4. 2020


WHS víza, neboli Working Holidays jsou víza, která by nám měly umožnit pracovat a zároveň cestovat v zahraničí. Pro WHS zde v Chile platí podobná kritéria, jako na Novém Zélandu - pracovat pro jednoho zaměstnavatele se smí max. 6 měsíců. S prací je to zde ale jiné. Určitě nepočítejte s tím, že najít práci je jednoduché, a že si zde vyděláte. Mzda, na kterou se můžete dostat, se tu pohybuje kolem 400.000 pesos, což je na naše 13.600Kč. Žádná výhra. Ale vystačí Vám to na cestování po Chile a celkově po celé Jižní Americe. Takové ty nulové náklady - vrátí se Vám to, co jste tu utratili. Nepředpokládejte, že si odsud odvezete peníze, které si uložíte do banky a řeknete si: "Našetřil jsem si prací v Chile."

Dá se tu sehnat práce jak na černo, tak i  na smlouvu. Veškerý byznys je v počátku, a tak uidíte věci, jako například Chilana na kraji silnice s papírem, kde má napsáno BAÑOS a nebo CABAÑAS. Každý Chilan se snaží vydělat na čemkoli. Není divu, když minimální mzda se tu pohybuje kolem 270.000 pesos a žití zde stojí kolem 500.000 pesos. Proto tu je každý zadlužený a žije doslova "z ruky do huby". Dokonce při nákupu (kdekoli) se Vás pokladní zeptá, zda chcete částku rozdělit do částí nebo zda chcete zaplatit celou částku na místě. Na vše si berou půjčky, a tak častokrát končí v dluzích. V Patagonii se snaží vydělat i tak, že před svůj barák dají značku CAMPING, a když tam přijedete, zjistíte, že si majitel domku udělal kemp ze své zahrady, která má 6x6m. Nebo cestou k vodopádu musíte přejít 100m přes cizí pozemek a u branky již na Vás čeká babička se zlatým zubem natahujíc ruku, se slovy: "Dinero, entrada, dinero." A už po Vás chce 2.000 pesos. Takže každý si zde musí najít svou cestu, jak zde přežít. My máme ale zlatý český ručičky a možností tu je dost.  

 
Proč WHS?

Výhody WHS, i když tu nebudete pracovat:


  • 1. Nemusíte cestovat do Argentiny (popřípadě jiné země) po třech měsících, abyste si obnovili svá turistická víza.

  • 2. S chilskou občankou máte spoustu výhod a ceny jsou jako pro lokály a ne jako pro turisty (hlavně co se vstupů do národních parků, vodopádů či trajektů týče - jen se nezapoměňte ohradit, že tu občanku máte, již se nám párkrát stalo, že dělali, že ji nevidí)

  • 3. Koupě auta - díky RUT máš vše o dost snažší a nemusíš řešit problémy jako je hledání jiného RUT, na které to auto napíšeš auto bude jen Tvoje a lépe ho i prodáš.

  • 4. Komunikace na úřadech - vše je daleko rychlejší a přehlednější, než když se taháte neustále s pasem, který se může lehce ztratit. Takhle máte malou kartičku - občanku a nic víc nepotřebujete. A Váš pas zůstane na bezpečném místě.

  • 5. Založení bankovního účtu - bez RUT čísla (čísla občanského průkazu) to nejde, a tak máte jedinečnou možnost si nechat výplatu zasílat na účet nebo jednoduše si vložit peníze na kartu, kterou pak bez problémů můžete platit v Patagonii, protože VISA tam občas nefunguje a nemusíte při výběru z bankomatu platit ty šílené poplatky za převod měny a použití bankomatu - viz níže.

  • 6. Koupě předplacené sim karty - sim karta s "plánem" se tu dá koupit, ale k aktivaci je třeba mít opět RUT číslo. Nejlepší operátor je ENTEL, který má nejširší pokrytí a měsíční plán, který máme my nás vyjde na 10.000 pesos a máme v něm volání, SMS a 15GB internetu. Zde to většinou chodí tak, že sociální sítě, jako je Facebook, Instagram a Twitter jsou zde zadarmo a neměly by čerpat žádná data.

  • 7. Práce na sebe - Vše zde začíná a zatím tento rok sem vycestovalo jen 30 Čecháčků a dle chilské ambasády hlavně za surfem nebo pozicí lyžařského instruktora. Vypozorovali jsme, že tady si Chilani dělají byznys absolutně ze všeho, tak proč si nezkusit svůj vlastní byznys? Třeba takovou káru s kafem nebo sendvičema! Kávu tu nedělají buď vůbec nebo jen instatní a účtují si neuvěřitelnou částku! Takže stačí koupit nějaký kávovar a můžete to tu rozjet! Když k tomu koupíte i dodávku, můžete cestovat a vydělávat si zároveň :) Nebo si prostě pronajmout dům na dlouho a udělat Air bnb atd. Možností je tu mnoho, inspiraci se meze nekladou, vše tu je ve vývinu, takže je vše nové a díky naším zlatým ručičkám a mozkům (věřte, vím, o čem mluvím) máme navrch.

  • 8. Low - cost cestování - Pokud nechcete pracovat a chcete spíše cestovat, doporučíme možnost WORKAWAY. To zde fičí jedna báseň, a většinou máte ubytování a stravu zadarmo. Takže prakticky šetříte. Někdy se může i stát, že pokud budete dobří, tak Vás rovnou zaměstnají.

Jakou práci a kde hledat?

Internet

https://www.buscojobs.cl

https://www.trabajando.cl

https://www.laborum.cl

https://www.computrabajo.cl

https://www.indeed.cl

Určitě stojí za to se podívat i na sociální sítě, jako je například skupina na Facebooku "thechileexperience", a tak podobně, kde můžete najít zkušenosti dalších cestovatelů. 


Pohostinství - Vyplatí se jen ve velmi turistických místech - Puerto Varas, Frutillar, Puerto Montt, Valparaíso atd. V oblasti Los Lagos je mnoho sopek a jezer, kam rádi jezdí Němci, Rakušani atd, a tak bude Váš hlavní příjem z dýšek.

Průměrná mzda 300.000 - 400.000 pesos


Au-pair - Nutnost znalosti španělštiny a možnost je hlavně v hlavním městě Santiago. Průměrná mzda 270.000 pesos


Učitel/ka angličtiny - Buďto na institutu nebo soukromě. Spousta Chilanů anglicky neumí, a tak zde bude velký zájem o možnost naučit se anglicky. Opět počítejme spíše s centrem Chile, tedy Santiago a okolí.

Průměrná mzda 400.000 - 800.000 pesos


Průvodce - Pokud máte dobrou španělštinu a angličtinu a jste v dobré kondici, je dost možné, že si najdete práci jako "Tour guide", který dokáže komunikovat s klienty. Zde si lze vydělat velmi dobře na dýškách, záleží jakou klientelu máte. Například v Puerto Varas, kde jsme pracovali pro firmu, která zprostředkovává rybářské exkurze, bylo vidět, že klienti si rádi připlatí za extra servis.

Průměrná mzda 300.000 - 700.000 pesos


Profesní činnost - Profese, jako například truhlář, instalatér a tak podobně se zde můžou mít dobře. Při předělávání auta v Santiagu nabídlo několik lidí práci Páťovi prakticky ihned, co viděli, jak předělal našeho Marčéla. V Santiagu je málo šikovných lidí, kteří by věděli, co dělají, jen je třeba se porozhlédnout. Například v SUZI Santiago je práce dostatek a uplatníte se tam nejen jako truhláři, co předělávají auta, ale zároveň, pokud umíte španělsky, můžete pomáhat s nákupem/prodejem aut. Jsou schopni Vám i zprostředkovat ubytování. Opět záleží, zda děláte na sebe, kde si můžete nastavit  svou cenu, nebo zda pracujete jako zaměstnanec pro někoho. 

Průměrná mzda  500.000 - 1.000.000 pesos

Průměrná mzda v SUZI Santiago 20.000 pesos za přestavbu jednoho auta (jednoduchá platforma pro postel), velký van 100.000 pesos


Práce na sebe - Více info na: http://www.empresasenundia.cl. Pro práci sám na sebe tu jsou velmi dobré podmínky. Prakticky vše je ve Váš prospěch. Pokud bysme věděli, jak jednoduché zde je, založit si vlastní živnost, udělali bysme vše jinak, a koupili si velký obytný van, který bysme předělali na prodejnu kávy, a při cestování si tak hezky vydělali. Bohužel jsme neměli žádné informace o tom, jak to zde s prací a žitím celkově vypadá, a museli vše zkusit od nuly. Pokud máte strach, že neseženete práci, nebo že neumíte španělsky, v Santiagu je několik agentur, které Vám se začátkem pomůžou.

Průměrná mzda 270.000 - ∞


Workaway - Není to sice práce placená, ale i tak je to způsob, jak zde levně cestovat. Na webových stránkách www.workaway.info se zaregistrujete, zaplatíte malý roční poplatek a přidáte co nejvíc informací o Vás do svého bia. Většinou si musíte hledat práci Vy sami, ale můžeme potvrdit, že zde najdete práce všech druhů. Nikdy jsem si nemyslela, že budu někdy tahat lodě na muškaření a nebo dokonce sama muškařit či uvidím zlatého retrívra zakousnout prase. Získáte tak mnoho zkušeností, poznáte spoustu skvělých lidí a ještě ušetříte. Většinou workaway funguje tak, že pracujete denně 5 hodin, takže méně, než v normální práci a máte 1 - 2 dny volno. Máte zaplacené ubytování a někdy i stravu. A právě to ubytování je zde v Chile to nejdražší. Takže pokud nechcete vyloženě pracovat, tato možnost je skvělá. Utratíte pouze za přesuny, někdy za to pivko navíc a stále poznáte krásy Chile. A pokud budete pracovat někde v turismu, máte možnost si i přivydělat, protože spousta cestovatelů, kteří využívají služby pro své výlety a exkurze znají workaway a vědí, že to děláte zadarmo, takže občas dají něco navíc :)


Práce s titulem - Pokud jste studovali a máte určitý titul, můžete se pokusit najít práci ve Vašem oboru. Obecně platí, že tituly typu doktor, právník, zubař, překladatel atd. jsou mnohem více ohodnocené, než tituly typu sociologie, filosofie, atd. (nic proti, ale toto je fakt).To samé platí pro univerzity.  Univerzita z USA a Velké Británie zde je mnohem víc, než univerzita z České nebo Slovenské Republiky. Ale pokud práci najdete, špatně se mít nebudete. Jen se připravte na velkou byrokracii, která Váš titul nebude chtít uznat.

Průměrná mzda 600.000 - 1.000.000 pesos

 
Život v Chile

Žití v Chile není nejlevnější, ale pokud víte, jak si ho usnadnit, dá se něco málo našetřit. Celkově zde žití stojí 350.000 - 700.000 pesos měsíčně, když počítáme nájem, jídlo a sem tam zábava někde ve městě. Opět záleží, zda bydlíte sami nebo sdílíte byt ještě s někým a kde také nakupujete. Obecně platí, že nejlevnější věci (a taky nejlepší) mají v marketu na ulici, tzv. "La feria". Nejdražší obchod, co se jídla týče je Jumbo, ale zase má velmi kvalitní výrobky. Pokud chcete ušetřit a la feria není ve Vaší blízkosti, pak doporučíme obchody Santa Isabel nebo Acuenta. Cena/kvalita není vůbec špatná a seženete tak kolikrát super kousky. Pokud chcete předělávat, ať už byt, či auto, ve velkých městech najdete obchody Homecenter Sodimac nebo Easy. Tyto obchody nejsou drahé, ale také ne nejlevnější. Pokud budete mít možnost a uvidíte někde Ferrateria, určitě zamiřte tam. Často vypadají jako domácí dílny, ale ty jsou většinou nejlepší, protože v nich najdete prakticky vše.

Kolik co stojí 

Restaurace / Kavárny 

Káva 1.000 - 2.500 pesos (většinou je to káva instatní, kterou Vám připraví rychlovarné konvice a prášek zalijí horkou vodou. Cena se mlže i vystoupat výš, a to hlavně na turistických místech)

Polední menu Předkrm a hlavní jídlo (někdy s drinkem nebo dezertem) 4.000 - 7.000 pesos

Hlavní jídlo v restauraci vyjde na 7.000 - 13.000 pesos

Předkrm se pohybuje 4.500 - 7.000

Pivo 2.500 - 4.000 pesos (počítejte, že většinou dostanete jen 0,33l. Nemají zde mnoho točeného piva, spíše lahvové, ale za to ochutnáte místní, většinou to, co si daná restaurace vyrábí sama)

Dezert nebo dortík v kavárně 4.000 - 8.000 pesos


Vstupy a kempy

Kempy 4.000 pesos za ososbu v oblasti Santiago- Los Ángeles i v hlavní sezoně. Čím pojedete níž, ceny budou stoupat rapidně, hlavně, když budete v hlavní sezoně a v oblasti Puerto Montt nebo La Junta se vystoupá cena i na 12.000 pesos za osobu. Bohužel ceny stoupají, ale kvalita kempů klesá. Platíte víc, ale občas nemají ani sprchy, nebo mají sprchy se studenou vodou.


Rada: Pokud budete v oblasti parku Pumalín (hned po přijetí z Hornopirén do Caleta Gonzalo), doporučíme kempy v tomto parku. Během sezony stojí 16.000 pesos, ale mimo hlavní sezonu jsou zcela zdarma. Jsou velmi úhledné a čisté.

A to jste věděli, že za tento park  vděčíme, dnes již zesnulému, majiteli The North Face?

Zkoupil několik pozemků v tajnosti, aby z nich udělal Národní Park Pumalín, který bude přístupný všem a zadarmo. Tento park má i několik skvělých treků, které jsou velmi přehledné a snadno schůdné. Chtěl zkoupit více pozemků směrem na sever, ale protože chilská vláda viděla, že z toho nic nekápne, tak mu koupi zakázala a prodala pozemky raději těžící společnosti.


Vodopády 2.000 - 2.500 pesos. Někdy se podaří najít jinou cestu, někdy ne.


Vulkány 75.000 - 180.000, záleží na jaký vulkán se rozhodnete jít. Vulkán Villarica se pohybuje v rozmezí 75.000 - 90.000 a vulkán Osorno je pak za 180.000 pesos. Ceny jsou vysoké hlavně kvůli placení průvodce a zapůjčení vybavení.


Trajekty Trajektem je třeba jet hlavně na území Chile. Buďto můžete přejít do Argentiny ještě před Hornopirénem nebo se trajektům nevyhenete. Trajekty, které jsou kratší, 30 minut, stojí kolem 10.000 pesos. Ty delší, které trvají 5h jsou kolem 40.000. Určitě se nebojte cenu negovat. My jsme v Hornopirénu, odkud jsme směřovali do Caleta Gonzalo ukecali cenu z 71.000 na 39.200. Určitě nedoporučujeme předražené trajekty z Puerto Montt.


Mýtné Článek o mýtném v Santiagu naleznete ZDE. Další mýtné brány jsou na cestě směr jih. Doposud (La Junta) bylo mýtných bran celkem 11 a celkem jsme zaplatili 22.600 pesos. Některé se pohybují kolem 700 pesos, některé 2.500 pesos.

Denní život

Pračka Neboli LAVANDÉRIA, je věc, která je velmi potřeba, ale pokud máte možnost si ohřát vodu a vyprat si sami, radíme Vám, udělejte to. V centrálním Chile je částka za 1kg 1.500 - 2.000 a dole v Patagonii pak 3.000 pesos za 1kg! Pokud jste v páru a máte něco kolem 5kg prádla, vyjde Vás jedno vyprání na 15.000 pesos, což je neuvěřitelných 510Kč! To by ani Horst Fuchs neudal! Pokud  možnost vlastního vyprání nemáte, pak je asi nejlepší, pokud si zaplatíte Airbnb, kde bude pračka a zároveň i teplá sprcha a zaplatíte prakticky to samé.  


Sprchy Neboli DUCHAS bývají od 300 - 3.000 pesos za osobu. Zase je důlěžité, kde se nacházíte. 300 pesos byly sprchy v Pichilemu a 3.000 v Chaitén, a to v kempu, kde noc stála 5.000 pesos. Přesně tak. Je lepší si zaplatit noc v kempu a sprchovat se do nekonečna...


Záchody Neboli BAÑOS se pohybují od 200 - 1.000 pesos. Pro zákazníky restaurací jsou zdarma, pro nezákazníky si na Vás počíhá starší dáma nebo starší pán, který samozřejmě není ze začátku vidět, ale po vykonání potřeby si Vás vždy najde. Nejlepší je mít svoji lopátku a hezky pěkně do přírody!


Nákupy  Jak již bylo zmiňováno, nejdražší, ale také nejkvalitnější obchod s potravinami je JUMBO a nejlevnější pak ACUENTA nebo místní Wallmart - LIDER, či SANTA ISABEL. Pokud se Vám poštěstí a naleznete tržnici, určitě neváhejte a nakupte tam. Nákup na 3 dny (snídaně, oběd, večeře) pro 2, když nebudeme počítat  zákusky, chipsy atd, vyjde na 30.000 pesos. 


Výběr z bankomatu Jak již bylo řečeno výše, výběry z bankomatů nejsou nejlevnější. Nejen, že platíte za převod, ale také za výběr všeobecně. V Chile je několik bank, a tak je dobré vědět, kde vybírat a neplatit mordu. Bohužel každá banka si samozřejmě účtuje jinak. Nejdražší banka v Chile je Banco de Chile, kde výběr stojí kolem 8.000 pesos. Jedna z nejlevnějších jsou Banco Estado (4.900 pesos). V Banco Estado si také můžete založit svůj vlastní bankovní účet. Proč je dobré si ho založit? V Patagonii na jihu mají sice bankomaty, ale často v nich nejsou peníze. Platba kartou je zde možná, ale VISA občas nefunguje, díky špatnému signálu. A teď přichází na řadu Vaše tzv. Cuenta RUT karta, se kterou můžete hravě zaplatit. Pokud nevíte, jak si levně přeposlat peníze, raději si ze své karty vyberte (denní limit 600.000 pesos) a vložte na svůj Cuenta RUT účet, protože převod z Vaší banky na tento účet je neuvěřitelně drahý a zdlouhavý. Jak si vložit peníze na Váš účet? Najdete v článku ZDE.


Benzín Koupě plné nádrže není úplně nejdražší, ale čím více se budete posouvat najih, počítejte se zdražováním. Je to způsobené hlavně složitější přepravou benzínu na pumpu. V Santiagu nás stál 1l benzínu 822 pesos, kdežto v Chaiténu 933 pesos.


Auto O zakoupení auta jsem psala ZDE. Ceny se ale pohybují od 4.000.000 - 10.000.000. Za dodávku se dá zaplatit málo, jen si dávejte pozor na prodejce, může se jednat o auto bourané a předělané tak, aby vypadalo jako nové. Vždy si vyžádejte před tím, než ho koupíte, prohlídku v servisu!


Pokud byste měli jakékoli další dotazy ohledně života v Chile, neváhejte nás kontaktovat, rádi Vám jakékoli dotazy zodpovíme :)


880 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page