top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Zapojení systému dvou baterií

Aktualizováno: 19. 4. 2020

Mnoho z Vás se nás ptalo, jak to děláme s elektřinou. Dalo nám to trochu zabrat, ale našli jsme způsob. Byly celkem dvě možnosti:

  1. Solární panel

Rozhodování bylo těžké, všechny varianty mají něco do sebe. Ale solární panel zde v Chile je opravdu drahá záležitost. Sice to koneckonců ušetří opravdu mnoho, když v autě bydlíte něco přes rok, ale i tak je to investice nemalá, zvláště hned po koupi auta. Navíc, jak jsme se dozvěděli od místních, zde moc dlouho slunce nesvítí, a zvláště pak v Patagonii, kde je léto jen pár měsíců, by byl problém solární panel využít. A ještě k tomu, podívejte se na tu velikost! Jelikož my máme Toyotu 4runner se střešním stanem, opravdu místa není nikdy dost. Zvláště pak na kanystry na vodu a plynovou bombu. Nevím, nevím, jak bysme vše dali dokupy. Od dalších cestovatelů jsme slyšeli, že jsou solární panely poruchové, a pokud se cokoli s panelem stane v prostředku ničeho, není Vám pomoci. Také, protože jsme vše řešili v Santiagu na začátku turistické sezony, vše bylo vyprodáno, a my bychom museli čekat ještě déle, než jsme čekali. Rozhodli jsme se proto pro variantu číslo 2.


2. Systém zapojení dvou autobaterií


Tento systém je asi nejlepším možným řešením. Jen se nesmíte bát zeptat, či si rozpomenout na staré dobré časy - hodiny fyziky (já snad ani vzpomínat nechci). Měli jsme štěstí a v obchodě, kde prodávají veškeré vybavení pro zapojení čehokoli k čemukoli a potkali jsme tam naprostého nadšence, bylo nám vše perfektně vysvětleno a připraveno. A vysvětleno znamená tak, že i my jsme tomu rozumněli! Což je pro nás naprosto perfektní! A to nejen proto, že víme, jak takovou věcičku zapojit, ale také pro Vás, podělit se o tuto zkušenost. A proč je pro nás toto zapojení lepší? Je o dost levnější, než zapojení na solární panel. Zároveň je o něco jednodušší a ne tolik náchylný na rozbití. Veškeré části jsou totiž ukryty pod kapotou apevně přidělány, tudíž, pokud opravdu nechcete, se jim nemůže nic stát. Další výhoda je pro nás asi ta nejlepší - nikdy se Vám nemůže stát, že Vaše baterka umře. Tudíž se nikdy nemůže stát, že byste byli uprostřed ničeho a nemohli nastartovat (jako se nám stalo na Vánoce, kdy jsme toto zapojení ještě neměli - psali jsme ZDE). Jakmile nastartujete a rozjedete se, nabíjí se primárně baterie startovací. Ta, když je plně nabita, nabíjení se směřuje na baterii číslo 2. A kdyby náhodou se opravdu stalo, že baterie z nějakého důvodu umře a nelze ji znovu nastartovat, je krabička připravena ji nahodit. Lépe je to vysvětleno v tomto videu:



 

V tomto plánku je nakresleno, jak by mělo zapojení vypadat. Níže bude vše vysvětleno. Počítejme, že autobaterie je již zapojena pod kapotou a napojena na alternátor i zem auta - kov.


Zapojení startovací baterie a Cyrix separátoru

Z autobaterie vedeme kabel z pozitiva do krabičky - separátoru (rozdělovače) Cyrix na připojení Battery 1 (87) - viz obrázek.

Mezi připojeními Baterry 1 (87) a Baterry 2 (30) jsou dva pinče. Pinč, s názvem BAT (86) je pro uzemnění na tělo auta - kov. Pinč, s názvem Start Assist je neuvěřitelná výhoda. Zde, pokud zapojíte kabel a propojíte ho s Battery 2 (30), máte celkem 30 sekund na to, abyste se pokusili nastartovat auto. Dodá Vám totiž tolik energie, kolik ke startu potřebujete. Pokud byste si chtěli napojit tento kabel rovnou, je třeba, abyste toto zapojení použili jen v případě, že opravdu Vaše baterie je vybitá potřebuje nastartovat. My máme malý kabel zapojený jak na Battery 2 (30), tak na pinči Start assist, ALE MÁME HO V PROSTŘEDKU ROZDĚLENÝ A PŘIPRAVENÝ HO KDYKOLI SPOJIT.


Zapojení separátoru Cyrix a Baterie 2

Ze separátoru Cyrix vedeme červený kabel z Battery 2 (30) na pozitivní terminál baterie 2. Z negativního terminálu pak vedeme černým kabelem do země, tedy kabiny auta - kovu. A teď už jen spojit baterii 2 s inventorem, který nám zaručí připojení k normální zásuvce. Mezi separátorem Cyrix a baterií 2 (pokud máte tu možnost), je velmi výhodné, zapojit fůzi, která Vám zabrání katastrofě.


Zapojení baterie 2 a inventoru 

Z negativního terminálu černým kabelem vedeme do negativní zdířky v inventoru, a pak tedy z pozitivního terminálu vedeme červený kabel do pozitivní zdířky inventoru. Tak, a máte zapojeno! Teď už jen vyzkoušet, zda to funguje!


Doporučujeme si koupit jednu fůzi navíc, kdyby náhodou. Start Assist na separátoru Cyrix, je velkou výhodou, protože nepotřebujete startovací kabely, ani druhé auto na nastartování Vašeho miláčka. Také doporučíme si řádně změřit kabely, které potřebujete na propojení.


Co tedy potřebujete:

2x Autobaterii (Z toho jednu již zapojenou)

Separátor (my jsme použili Cyrix 12/24V - 120A, je možnost i výkonnější, ale je celkem 2x tak dražší a větší)

2x Fůze (40 nebo 50, druhá slouží, kdyby náhodou ta první "vybouchla")

1x Inventor (12/500 VA)

Kabely - 2m červeného kabelu mezi baterií 1 a separátorem Cyrix

- 50cm černého kabelu mezi separátorem Cyrix a tělo auta - kov

- 5m červeného kabelu s fůzí mezi separátorem Cyrix a baterií 2

- 50cm černého kabelu mezi baterií 2 a tělem auta - kovem

- 1m červeného kabelu mezi baterií 2 a inventorem

- 2m černého kabelu mezi baterií 2 a inventorem

Pevnou dávku nervů


986 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Humitas

IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page