top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

El Chaltén: Kouzelná vesnička s top výhledy



Tak na tenhle článek jsem se opravdu těšila. El Chaltén je totiž moje srdcovka! Možná i proto se mi Argentina ukryla natolik v paměti, protože toto bylo první místo, které jsme po překročení hranic navštívili a strávili tam 10 dní. Pokud se do Jižní Ameriky chystáte, toto místo nejen nevynechejte, ale věnujte mu čas, protože ty výhledy, lidi a jídlo, to chce prostě pořádně nasát tu atmosféru tady!

V malé vesničce, El Chaltén, žije celoročně pouhých 350 obyvatel, ale turistů se tu ročně otočí na tisíce. Není tak divu, že se v Lonely Planet tato vesnička objevila jako nejvíc "cool" městečko na světě, které navštívit! A proč zrovna jméno El Chaltén? Chaltén totiž v jazyce Tehuelche znamená "kouřící hora", protože si mysleli, že z hory Fitz Roy, která takto byla nazvána až později, vychází kouř, ale to byly vlastně mraky, které tam jsou skoro neustále. A Fitz Roy - nejznámější pík pohoří pojmenoval objevitel Francisco Moreno (ano, tušíte správně, má to co dočinění s Perito Moreno, ale o tom příště). Pojmenoval ho na počest anglického více-admirála a vědce Roberta FitzRoye, kapitána lodě HMS Beagle, která společně s Charlesem Darwinem putovala do Ohňové země. 

Nejznámější píky jsou Cerro Torre - 3128m, Cerro Chaltén (Fitz Roy) - 3405m, Cerro Huemul - 2677m a Cerro Grande 2750m.

Až sem pojedete, dbejte na to, abyste byli hladoví! Mají tu ty nejšťavnatější steaky! To ostatně po celé Argentině, která je proslulá tzv. "asado" neboli bbq či grilováním.

TIP: Hned na začátku poradím se zastavit na Guardaparque Ceferino Fonzo nebo na autobusovém nádraží pro mapičku, která je aktuální a je zdarma - v Guardapargue Ceferino Fonzo, kde se nachází místní "rangers" Vám navíc poradí co a jak, kam na jaký trek a jaké bude počasí. Zde se také registrujete pro trek Huemul, o kterém Vám dokonce pustí video, abyste věděli, do čeho jdete a jaké vybavení potřebujete - bez tohoto vybavení Vás nepustí (ovšem, pokud se neregistrujete, tak Vás nikdo neuvidí a můžete jít bez vybavení, ale to bych nedoporučovala, protože se budete brodit velkou řekou, která teče přímo z ledovce a je tuze ledová, ale jsou borci, co to dali!)

 
 
Jak se sem dostat?

Autem je cesta velmi jednoduchá - ze známé Ruta 40 odbočíte na silnici číslo 23 u Lago Viedma - pokud jedete z Chile, nejlepší je přechod přes Chile Chico, ale v hlavní sezóně se může stát, že budete dlouho čekat, protože přes tento přechod jezdí mnoho turistů, ať už overladnerů nebo turisti v autobusech. Můžete proto zkusit přechod, přes který jsme jeli my - a ani nám nekontrolovali auto. Jen zkontrolovali pasy, zeptali se, kam jedeme a během 10 minut jsme byli pryč. Přechod se jmenuje Paso Rodolfo Roballos a k němu se dostanete, když ze silnice Ruta 7 neboli "Carretera Austral" uhnete nad Cochrane na Valle Chacabuco. Budete projíždět nádhernýcm parkem Patagonia, takže si udělejte pár dní volných, ať stihnete i nějaké treky tady. Jsou tu neuvěřitelné krásy okolo a treky jsou velmi jednoduché, nenáročné, zato uvidíte i spoustu zvířat a perfektní landscape. Cestou najdete nejen odpočívadla, kde si je možno udělat oběd na krytém místě bez větru, ale i kempy - velmi udržované a hezké. V roce 2018 byla cena 8.000 pesos (245Kč) za osobu v hlavní sezóně, čisté záchody a horké sprchy. My jsme byli mimo sezónu, takže bylo vše zadarmo a sprchy ledové - to ovšem posiluje tělo i ducha. Tento park založil americký podnikatel a horolezec Douglas Tompkins, známý jako zakladatel značky The North Face. Tak tenhle borec se zasloužil o to, že Park Patagonia, Pumalín a Corcovado nepatří chilské vládě, která by z nich udělala těžařské oblasti. 

Nezapomeňte, že pokud pojedete zpět z Argentiny do Chile, celní kontrola bude více podrobná, než byla při cestě do Argentiny a je zakázáno převážet určité druhy jídla, oříšků a semen.

TIP: Při přejezdu Chile - Argentina si natankujte plnou nádrž v posledním městě, které projíždíte plus ještě 10L kanystr. Na cestě do El Chaltén je totiž jen jedna mini vesnička o 3 domečkách Bajo Caracoles, kde vyloženě vydělávají na turistech a dlouhých vzdálenostech. Takže Vám napálí cenu benzínu 5x tak větší nebo Vám sdělí, že bohužel teď benzín nemají a Vy musíte čekat cca dva dny v jejich jediném hotelu, který je strašný a stojí opět několikanásobně víc, než jakýkoli jiný v Argentině. Nejbližší pumpa je pak v Gobernador Gregores. 
 

Letecky je další možnost, pokud jste ve spěchu. Nejbližší letiště je v El Calafate, International Airport Cte. Armando Tola, 201km od El Chaltén. Let z Buenos Aires do El Calafate celkem trvá 3h. Lety zprostředkovávají Aerolínas Argentinas & LATAM Airlines. Nebo je také letiště v Río Gallegos, odkud jezdí autobusy přímo do El Chaltén - viz níže.

Autobusem z El Calafate do El Chaltén pak trvá cesta 2.45h a stojí 800 argentinských pesos (302Kč).

Veškeré autobusové společnosti naleznete ZDE.

 

Autobusem z jiného města:

Río Gallegos - 520km - nejdříve musíte z Río Gallegos do El Calafate (4h), odkud vede přímý autobus do El Chaltén. Do El Calafate jezdí společnost Taqsa, z El Calafate jezdí společností více - viz výše.


Puerto Natales - 404km - opět autobusem do El Calafate (5h) společností Cootra nebo Turismo Zaahj, z El Calafate viz výše.


Punta Arenas - 776km - Z Punta Arenas je třeba se dostat do Río Gallegos, a to společností Buses Barría nebo El Pingüino SRL, cesta trvá 3h. Pak z Rio Gallegos do El Calafate a z El Calafate do El Chaltén, viz výše.


San Carlos de Bariloche - 1447km - společnost Chaltén Travel má přímý spoj, a to 18h do El Chaltén.


Puerto Madryn - 1503km - z Puerto Madryn nejdříve do Calleta Olivia se společností Tramat, 8.4h. Z Calleta Olivia do El Calafate se společností Taqsa, cesta trvá cca 4h. A z El Calafate autobusem do El Chaltén, viz výše.

 
Kdy vyrazit?

Počasí je v Patagonii velmi proměnlivé, ale nejlepšími měsíci jsou bezesporu měsíce letní, tedy listopad - duben. My jsme tu byli právě v dubnu a měli jsme nádherné počasí, malou malou oblačnost, a dokonce moc nefoukalo. Ale je to Patagonie, a tak raději na déšť a silný vítr buďte připraveni. Více o počasí v Patagonii jsem psala v článku o Torres del Paine.

 
Ubytování

Vždy se snažíme cestovat s co nejmenšími náklady, a tak za použití aplikace iOverlander hledáme místa na spaní, za která nemusíme platit, tzv. "wild kempy". A v okolí vesničky El Chaltén jich je celkem dost, s hezkým výhledem a možností potkat ostatní overlandery, se kterými zažijete spoustu srandy.

Placené kempy, kde můžete jak stanovat, tak i parkovat s dodávkou, či autem tu jsou po celém městě. Dávejte si ale pozor, aby Vás nenatáhli, protože o to se občas snaží, a tak za parkování tu zaplatíte více, než za noc v hezkém pokoji. Ceny se tu liší stejně, jako počasí. Takže za stan v kempu dáte 300 - 500 argentinských pesos (113Kč - 189Kč) za osobu. Pro auto nebo dodávku, to může být 400 - 600 pesos (150Kč - 226Kč) za osobu - nebojte se smlouvat - někdy uvidíte, že se platí 1000 pesos za dvě osoby a auto, někde 400 za osobu a za auto nic nechtějí. Takže, pokud Vám to přijde drahé, smlouvejte a klidně z toho místa odejděte jinam, určitě najdete místo, kde Vám to dají levněji. Hostely se pohybují okolo 350 - 1000 pesos (132Kč -377Kč) za osobu - levnější cena je za sdílený pokoj, dražší pak za vlastní pokoj. Pokud budete potřebovat sprchu, tak Vám ji většinou povolí v jakémkoli hostelu nebo kempu a cena se pohybuje kolem 100 - 150 pesos (38Kč - 57Kč). Voda je zde pitná a my jsme tankovali z náměstí před bankomatem u hlavního nádraží je trubka s kohoutkem, odkud teče pitná voda a Vy si tak zásobujete své kanystry. 

S Marčélem přespali na místě nazvaném na iOverlander aplikaci Motorhome parking across the Visitor Center a Big gravel parking next to a river and in front of the mountain. Nemusíte se bát nechat auto kdekoli na viditelném místě, jako je například budova správy národního parku nebo u začátku treků. El Chaltén je bezpečné místo a neslyšela jsem žádné historky o vykrádání aut. Ale buďte obezřetní a nenechávejte své cennosti na očích.


ATM - bankomaty jsou u hlavního nádraží, ale pokud máte možnost si vybrat peníze ve větším městě, než sem dorazíte tak to doporučím, protože často se tu stává, že bankomat peníze nemá a tudíž Vám žádné nevydá. Taky tu je denní limit, kolik na kartu můžete vybrat. Platit kartou se tu sice dá ale velmi omezeně, takže se ujistěte, že máte hotovost.

 
Treky

Všechny treky se dají jít jako denní treky a nebo propojit v několikadenní, kromě treku Huemul. Ten je na 4 - 5 dní a budu se mu věnovat samostatně a je nutnost se zaregistrovat předem na stanici.

Krátké treky - do 2 hodin od městečka El Chaltén, absolutně nenáročné. Můžete pozorovat kondory nebo orly, jak krouží, společně s krásným výhledem na El Chaltén - tyto spoty jsou perfektní při západu slunce:

  • Los Condores - Las Aguilas - 4 a 6km okruh 

  • Cascada Margarita - 2km okruh

  • Chorillo del Salto - 7km okruh


Půldenní treky - super treky, které Vám zaberou 3 - 5h nádhernou krajinou. Výhledy na nejznámější píky El Chalténu a procházka kolem lagun. Úžasná místa na nějaký ten piknik. Pokud půjdete celodenní a nebo více denní, tato místa navštívíte také.

  • Mirador Torre - 7km okruh

  • Laguna Capri - 8km okruh - zde můžete i zdarma kempovat!

Denní treky - tady si už zabalte batůžek se sváčou a vyražte brzy ráno. Dechberoucí scenérie Vám vykouzlí úsměv na tváři, a to si nedělám srandu. Tato místa se dají vidět i při vícedenním treku, a tak s klidem na srdci můžu říct, že chodit okolo těchto výhledů je fakt zábava a nestačila jsem zavřít pusu, jaká to byla nádhera. Celkem Vám celodenní trek zabere 7 - 9h, dle toho, jak rychle jdete. Většinou u těchto treků je nejvíce stoupání první polovina treku, nazpátek je to pořád dolů. El Chaltén je totiž v údolí, a tak nejdříve musíte stoupat.

  • Laguna Torre - 19km okruh - camping Padre de Agostini

  • Laguna de los Tres - 25km okruh - převýšení 770m - camping Poincenot

  • Loma del Pliegue  Tumbado - 21km okruh - převýšení 850m - tato cesta vede i na trek Huemul

U Laguny Torre a Laguny de los Tres je možnost kempování - většinou pro 3 - 4 denní okruh, ale i Vy si tam můžete postavit stan a kempovat. Není třeba žádná rezervace ani není třeba platit. Jen počítejte se suchým záchodem a pravidly, jak zachovat místo čisté. Pokud máte čas, doporučíme tu strávit déle, protože nejen, že to tu je úžasný, ale zároveň, když si ráno přivstanete, stihnete neskutečnou hru barev na vršcích hor a obloze.

Vícedenní treky - asi nejlepší možnost, jak si tenhle park užít naplno. Jestli máte čas, dejte si 3 denní okruh okolo největších highlights parku Los Glaciares.

  • 3 - denní trek

1. den - z El Chalténu vyrazíte k laguně Torre, což trvá cca 7 - 8 hodin, náročnost je snadná, je tam pár stoupáků, ale s těmi výhledy Vám to ani nepřijde. Cestou uvidíte i již zmiňovaný mirador Torre. Postavte si stan v kempu Padre de Agostini. Je tu suchý záchod se smetákem, kdyby Vám náhodou něco vypadlo vedle, tak abyste si to po sobě uklidili. Ale aspoň je zcela zdarma. Místa, kde se dá kempovat jsou velmi vidielná, mnohdy ohraničená větvemi, které Vás mají chránit proti větru. Platí tu zásady kempování, jako je například: co si přineseš, to si taky odneseš a nenechávej po sobě žádné stopy. Taky si vše pořádně balte, aby se Vám do jídla nedostala myš. Bohužel se tu vyskytl Hanta virus, ale nebojte se, museli byste se nadýchat jejích rozprášených výkalů.  Ale myšky tu jsou a rády chodí na muesli a cokoli plastového. Dokonce i na cucáky od flašek a camel bagů. Ale když vše dobře uschováte, myška se k Vám nedostane a vyhne se Vám obloukem :) Dejte si něco dobrého k snědku a buďto ráno vyražte na východ slunce k miradoru Laguna Torre, a nebo si vezměte karimatku a spacák a hurá nahoru přespat pod širákem! Uslyšíte během noci praskání ledovce a uvidíte nádhernou mléčnou dráhu, která se stáčí k Cerro Torre. Skvělý zážitek! 

2. den - Přesun k laguně de los Tres. Trek vede okolo ledově studených, ale osvěžujících lagun Madre a Hija až ke kempu Poncenot, kde můžete nechat stan a batožinu a jen se vydat s malým batůžkem k miradoru de los Tres, protože na to budete mít dostatek času. Mezi kempem Padre de Agostini a Poncenot je to necelých 5h chůze, takže není kam spěchat. A nebo si udělejte delší přestávku u lagun, jako my a vyšlápněte si až nahoru i s batožinou. Výšlap k miradoru je náročný, kamenitý, ale není to nic nezvládnutelného. Nahoře jsme opět rozbalili jen karimatku a spacák a užívali si samotu s neuvěřitelným výhledem a liškou, co nám přišla dát dobrou noc. Jsou tu dokonce z kamenů postavené "ohradníky", abyste se schovali před větrem. Během noci jsme neměli žádný a díky spacáku od Hannah nám nebyla zima.  Fotili jsme celou noc a ráno jsme tu byli jako první, abychom zachytili ty barvy. Zanedlouho se začaly ozývat hlasy a lidí přibývalo, až tu bylo plno.

3. den - zpátky do El Chaltén, cca 3 - 4h. Cestou minete již zmiňovanou lagunu Capri, a protože budete mít čas, dejte si třeba ty zbývající krátké treky, a nebo si prostě jen jděte dát steak do restaurace Estepa resto&bar, nejen, že to uvnitř vypadá supr cool, ale taky tu skvěle vaří. Večer si radši bookněte stůl, mají tu narváno. A nebo máte chuť na pizzu? Tak tu pak dělají skvělou v restauraci Patagonicus!

  • 2 - denní trek k Toro Valley

Pokud nechcete jít celý trek Huemul, dá se jít i dvoudenní trek přes Loma del Pliegue Tumbado k Toro Valley, kde uvidíte převis ledovce na hoře Huemul. Musíte ovšem přebrodit řeku, takže si sebou vezměte sandále, voda je totiž opravdu ledová a je to celkem těžké ji přebrodit naboso. Tady jiní už používají sedák a karabiny, aby řeku "přeletěli" na ocelovém laně. My jsme ji přebrodili, protože jsme vybavení neměli, ale dá se zapůjčit či koupit v El Chalténu. Dokonce jsem viděla slečnu, co s těžkým batohem zabaleným na několik dní, se snažila řeku pomocí lana přebrodit, ale batoh ji převážil a ona skončila hlavou dolů koukajíc se na kameny a divokou řeku. Naštěstí ale zachovala klid a bezpečně se dostala na druhý břeh. 

  • 4 - denní trek Huemul, 65km - zde je třeba se zaregistrovat a mít patřičné vybavení. Veškeré vybavení můžete zakoupit či zapůjčit v místních outdoorových prodejnách. Jen se zeptejte ve více prodejnách na ceny, ať máte porovnání, protože se tu ceny mnohdy liší.Trek je náročnější, má v sobě zahrnut hodně stoupání a klesání, musíte mít výbavu, jako sedák, karabiny atd. a hlavně zkušenosti.. Dále počasí Vám může cestu velmi znepříjemnit. Jakékoli otázky ohledně treku mohou být zodpovězeny v Guardaparque Ceferino Fonzo, kde Vám přesně řeknou, co a jak. Trek vede okolo jezera a ledovce Viedma, budete muset překročit Paso del Viento ("větrný pás")a cesta není velmi dobře značená a můžete se lehce ztratit. Jestli máte zkušenosti s několikadenními náročnými treky, tohle pro Vás bude hračka, ale pro začátečníka to není. 

Celkově treky tu jsou velmi dobře značené a je vidět, že se o park opravdu starají. Vše tu je zdarma, takže žádný vstup, ani za kempy nic neplatíte. Na cestách jsou "rangers", kteří hlídají, abyste do určitých míst parku nechodili.

Placené treky - to by nebyla Patagonie, aby se tu někdo na přírodě nesnažil vydělat. Treků tu je habaděj, ale některé bohužel jsou placené, protože kus cesty k nim někdo vlastní. A tak si většinou postaví malou maringotku, kde vybírá peníze a možná Vám tam dá i kafe nebo nanuka.

  • Ledovec Huemul - trek vede k laguně a ledovci Huemul, což je na druhé straně od El Chalténu. Je to i celkem daleko, takže je nejlepší si buďto vzít stopa a nebo privátním taxíkem, či minivanem se nechat zavést ke vchodu nebo k laguně del Disierto, která je hned vedle. Trek nahoru trvá celkem 45minut a je odtud nádherný výhled na druhou stranu píků Cerro Torre a Fitz Roy. Cena je 400 pesos (150Kč)/osoba.

  • Laguna del Diablo - opět celkem daleko od El Chalténu, cca 40minut, dorazíte k Estancia de los Huemules, kde zaplatíte vstup 800 pesos (300Kč) a vydáte se na 14km okruh, který Vám zabere 4 - 6h k laguně del Diablo podél stejnojmenné řeky. Z laguny je nádherně vidět na ledovec Cagliero.

Proč se tu vše jmenuje Huemul? Huemul je jelen obývající části Patagonie. Ale není to jen ledajaký jelen. Je velmi vzácný a ohrožený. Celkem se odhaduje, že žije pouhých 1.500 kusů. Proto ho můžete najít i v chilském státním znaku. Nejen Chilani, ale i Argentinci jsou na svou přírodu hrdí, a tak podobiznu Huemula uvidíte všude. Až tu budete a uvidíte keříky s červenými bobulemi, tak to je jeho pochoutka. 

PŘEJEME KRÁSNÉ CESTOVÁNÍ PO EL CHALTÉN A SNAD SE STANE I VAŠÍ SRDCOVKOU!

35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page