top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Ledovec Exploradores



Ledovec se nachází v parku San Rafael, který je chráněné území. Ledovec se rozprostírá na území hory Monte San Valentín (4058m), která je nejvyšší horou Chilské Patagonie. Toto vše je v regionu Aysén, velmi navštěvované a populární místo, právě pro možnost se procházet po ledovcích, stoupat k hrdlům vulkánů nebo objevovat krásy jezer na kajaku. Ledovec je 83,22km2 velký, dlouhý 18km a vysoký cca 3km.


Díky snadné přístupnosti je otevřen návštěvníkům a skýtá tak skvělou příležitost vyzkoušet si mačky a následnou chůzi a lezení po ledovci. Nejkrásnější zážitek na tom celém je, že můžete objevovat jeskyně a tunely. Ovšem nelze na ledovec jít sám o sobě. Je třeba si zaplatit průvodce. Nejsnáze si dobrou agenturu najdete právě ve vesničce Puerto Río Tranquilo, která je kousek. Navíc silnice do parku nejsou nejlepší, a proto je výhodnější, když se tam necháte odvézt.


Před tím, než vůbec vyjedete Vás průvodce Vám objasní rizika treku, ale ta jsou minimální, pokud budete naslouchat a držet se pohromadě. Odvezou Vás k hlavnímu vchodu do parku, kde dostanete veškeré vybavení, abyste si ho mohli zabalit do batůžku. Vybavení obnáší mačky, návleky a svačinu. Pak Vám poví pár zajímavostí a aniž se nadějete, vyrážíte.

První třetina treku vede Národním parkem k vyhlídce na ledovec. Cesta vede přes kameny a než se dostanete na led, trvá to cca 2 hodinky. Není to nic náročného, zvládne to naprosto každý a tempo si určujete Vy sami. Během cesty, pokud umíte španělsky, se dozvíte spoustu zajímavých informací. Místní průvodci milují svou přírodu a jsou na ni patřičně hrdí, takže rádi ukazuje různé věci a popisují. Jakmile se dostanete na led, nazujete si mačky a hurá na to! Je čas poznávat! Procházíte se na ledovci nahoru a dolů, protože má tvar cukrových homolí a zkoušíte, zda opravdu Vás ty mačky nezradí. A ony fakt nezradí. Nesmekla se mě noha ani jednou. Pak začnete prozkoumávat jeskyně, které byly vytvořeny oceánskými vlnami, a kterými protéká křišťálově čistá ledovcová voda.


Tento ledovec určitě doporučuji, pokud máte možnost se do této části Patagonie dostat, protože je o dost levnější než například Perito Moreno - ledovec v Argentině. My jsme šli na oba dva, protože to jsou dost odlišné ledovce. Zde zažijete tunely a jeskyně, kdežto na Perito Moreno ne, tam jsou spíše ledovcové "špičáky", které jsou super cool, ale 2x tak dražší. Navíc zde jdete v menších skupinkách a trek není natolik striktní.

 

Jak se sem dostat:

Autem nebo autobusem do vesničky Puerto Río Tranquilo.

Autobusy:

Autobusy z Coyhaique - Cochrane: Buses Sao Paulo, Acuario 13, Don Carlos, Aguilas Patagónicas, a Sabra - zastávka Puerto Rio Tranquilo, každý den, cesta trvá 6 hodin, cena cca 450Kč


Autobusy z Chile Chico - Puerto Rio Tranquilo: Loreto San Martin, Buses Eca, and Buses Seguel každý den, cesta trvá 5 hodin, cena cca 450Kč


Ubytování:

V místě se dá za pár kaček i vyprat, ale buďte obezřetní, Skye se ztratilo její oblíbené triko, takže poctivě počítat kusy!

My jsme zaparkovali na pláži, a tam si našli klidný spot. Nikdo nás zde neobtěžoval a byl relativně klid a dostatek místa pro další vanlifers či stany.


Vyzkoušeli jsme výbornou malou restauraci s názvem Casa Bruja, kde vaří opravdu výtečně, jen se nedejte ošálit jejich angličtinou, snaží se natáhnout.

Jsou zde celkem dvě místa, kde natankovat čerstvou vodu a hned na hlavní silnici, směrem k pláži je plno malých domečků - agentur, které nabízejí výlety po okolí.

Hostely zde mají za cenu 10 000 pesos (290Kč) nebo můžete využít místních "cabañas" od 35 000 - 52 000 (869Kč - 1505Kč).


Cena:

Exkurze se pohybují od 60.000 - 70.000 chilských pesos (1775Kč - 2071Kč) / osoba. Záleží s jakou agenturou pojedete. Pokud Vás je víc, většinou dávají množstevní slevu. Nebojte se smlouvat, tady se smlouvá dnes a denně.


Co na sebe a s sebou:

  • Určitě termoprádlo, na které si vezměte teplé oblečení. Přeci jen se budete pohybovat na ledě, a tam opravdu není extra teplo, pokud se zastavíte na svačinu atd.

  • Čepici a rukavice - budete procházet jeskyněmi a tunely, kde se budete opírat o ruce, aby se Vám lépe šlo.

  • Pohorky, na které se dají nasadit mačky.

  • Sluneční brýle - vše je bílé, a jak se od ledu odráží Slunce, je to po delší době velmi nepříjemné

  • Opalovací krém - mohli byste se spálit od odrážejícího se Slunce.

  • Svačina, pokud Vám nestačí sušenky a čokoládky

  • Pláštěnku, kdyby se změnilo počasí

  • Foťák! Tohle bude chtít vzpomínku :)

Ledovec Exploradores je velmi nenáročný trek. Pokud si tedy chcete zkusit, jaké to je, zažít dotek Patagonie a neutratit majlant, tak tento trek opravdu doporučujeme :)


Stáhni si:


Mapa & rady a tipy Carretera Austral:

Guia de Viajes - Carretera Austral
.pdf
Stáhnout PDF • 25.54MB



Turistická mapa regionu Aysén:

MAPA-TURISTICO-AYSEN
.pdf
Stáhnout PDF • 3.83MB



Carretera Austral - Sever - Treky & aktivity:

Carretera Austral NORTE
.pdf
Stáhnout PDF • 6.56MB



Carretera Austral - Jih - Treky & aktivity:

Careterra Austral SUR
.pdf
Stáhnout PDF • 3.55MB



Obecné informace o regionu Aysén:

General Carrera-Aysen
.pdf
Stáhnout PDF • 3.96MB



Nezapomeňte si vzít botuli na vodu! Čerstvější vodu jste nikdy neochutnali!

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page