top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Perito Moreno a El Calafate: Co rozhodně neminout

Aktualizováno: 1. 6. 2020


Když už budete v El Chaltén, byla by velká chyba nenavštívit El Calafate, u kterého se nachází světový unikát - Perito Moreno. Jméno Moreno je spjaté s objevitelem ledovce - Franciscem Morenem, který také pojmenoval horu Fitz Roy, jak jsem psala v článku El Chaltén. Pan Francisco Moreno byl argentinský objevitel a badatel. Proto "Perito", které znamená specialista, expert. Ledovec se  rozkládá na území neuvěřitelných 250km2, a je tak považován za 3. největší rezervoár vody na světě. A protože to je ojedinělý unikát, který si musíme chránit, nedá se k němu jinak dostat, než přes místní agenturu Hielo Aventura.

TIP: V El Calafate si zakupte vstupy na ledovec přímo u Hielo Aventura. Najdete tam spoustu agentur, které se snaží nahnat peníze a prodat Vám "co nejlevněji", ale ve skutečnosti kupují vstupy od Hielo Aveunta, které Vám pak prodají a Vy stejně pojedete s Hielo Aventura, jen o něco dráž.

Navzdory globálnímu oteplování tak jako většina ostatních netaje, díky množství srážek, zásobujících andské hřebeny novým sněhem, se jeho čelo dokonce pohybuje kupředu, a to rychlostí dva metry denně. Na výšku měří od hladiny vody jezera Argentino 74 m, ale celková výška je 170 m.  A kdy vlastně Perito Moreno vzniklo? Začalo se tvořit před 2.6 miliony let v době ledové. Říká se, že ukrývá mnoho tajemství.

Je tvořeno mnoha formacemi. Ty vznikaly díky tlaku rostoucího ledu na protilehlou pevninu, a když byl tlak už moc velký, proběhly následné ruptury, které jsou vzácností. Díky tomu, že jsme měli čas, objevovali jsme různá zákoutí celý den a nacházeli i různé propadliny, či praskliny, které byly plné čerstvé ledovcové vody

 
Jak se sem dostat?

Perito Moreno leží nedaleko města El Calafate.


Letecky

Nejbližší letiště je v El Calafate, International Airport Cte. Armando Tola. Lety zprostředkovávají Aerolínas Argentinas &LATAM Airlines. Nebo je ještě možnost letecky do 320km vzdáleného Río Gallegos, a poté si vzít autobus společnosti Taqsa.


Autobusem

Nejspíš se budete dostávat z Torres del Paine - Puerto Natales, odtud je to necelých 274km, 5h. Stejně, jako Skyscanner existuje porovnání cen autobusů - ZDE.

Pokud cestujete z El Chaltén, pak veškeré autobusy a časy naleznete ZDE.

Bohužel k Peritu Morenu nevede žádná veřejná doprava přímo, ale musíte sem dojet buďto vlastním nebo zapůjčeným autem nebo s agenturou - protože je velký zájem, je důležité si zakoupit vstupenku alespoň den předem. Některé společnosti vyjíždí z hlavního nádraží v El Calafate, je třeba si zjistit jejich odjezdy přesně. Společnost AndesMar pořádá různé exkurze a svozy. Nicméně můžete využít jejich svozu, který je kolem 9:30 z hlavního nádraží a odjezd kolem 16:30. Cena kolem 500 pesos (181Kč).  Cesta trvá cca 90min. Rozdíl mezi zaplacenou exkurzí a svozem je ten, že Vám svoz nezastaví na vyhlídkách, ale platíte vyloženě jen za transport. Pokud Vás je 3 a více, doporučím taxi - celková cena se pohybuje kolem 1200 - 1500 pesos (435Kč - 544Kč) a zastaví  Vám na jakékoli vyhlídce. Nebo se optejte ve svém hotelu/hostelu, zda někdo nejezdí individuálně. Cena svozu nezahrnuje cenu vstupu.


Autem

Z Río Gallegos přes Provincial Route No.5 na National Route No.40, poté na Provincial Route No.11, cesta je 320km dlouhá. 

Z Buenos Aires je nádherná cesta po pobřeží, nejdůležitější je se dostat na Ruta 40, odkud pak zahnete na PR 11, která vede až do Národního Parku k Peritu Morenu.

 
Ubytování

El Chaltén:

Spousta možností - hostely, hotely a kempy jsou po celém městě a okolo. Hotely se pohybují kolem 850 arg.pesos - 1300 pesos (308Kč - 472Kč) na noc za osobu. Hostely jsou pak kolem 350 pesos za osobu ve sdíleném pokoji (127Kč) nebo samostatný pokoj se snídaní za 1000 pesos (363Kč). Pokud přijedete campervanem nebo rádi stanujete, je tu spousta míst, kde se dá zcela zadarmo kempovat, ovšem všimla jsem si, že jich je hodně zakázaných, takže se asi snaží z turistů vyždímat vše. Kempy se pak pohybují okolo 250 - 300 pesos za osobu (91Kč - 109Kč) plus auto 150 pesos (55Kč). Jak vidíte na mapce, je tu velká kapacita mechaniků, takže cokoli budete potřebovat opravit,  určitě si to nechte zde, protože v okolí nic není. V Camping El Ovejero se můžete osprchovat za 100 pesos. Pitnou vodu načepujete na několika místech bez problémů a je pitná. Jako restauraci doporučíme La Pari Grill Bar, kde jsme si dali jedny z nejlepších žeber vůbec! Argentina je celkově známá svým "asadem" a tady ví přesně, jak udělat to správné! Mají i šťavnaté steaky a majitel je velmi vstřícný a upovídaný. 

Perito Moreno:

K ledovci Perito Moreno vede jen jedna cesta a nachází se v Národním Parku, takže se platí vstupné 800 pesos (290Kč) za osobu za den. V parku by se nemělo nikde přespávat, je to hlídané dostanete pokutu, pokud Vás místní ranger odhalí. Nějaká místa na mapce iOverlander naleznete, ale také v nich je informace, že si místní nepřejí, aby se tu nocovalo. Těch míst je opravdu málo, protože se ze silnice nedá prakticky skoro vůbec uhnout a dokonce jsme byli napomenuti, když jsme jen zastavili. Je ale mnoho kempů před hlavním vstupem do Národního Parku, kde jsme i my nocovali s rooftopem a byli kryti stromy.  

 
Obecné informace

Některé informace jsem již sdělila v předchozích odstavcích, ale raději je sesumíruji. Perito Moreno je v Národním Parku Los Glaciares a je k němu jeden jediný vstup skrz jednu jedinou silnici. Vstup je 800 pesos (290Kč) na osobu na den (rok 2020). V roce 2015 byl vstup 215 pesos (78Kč). V parku se nedá přespat nikde, takže pokud tu chcete být více dní, každý den zaplatíte těch 800 pesos. Na silnici vedoucí na parkoviště k Peritu Morenu by se nemělo stavět. My jsme zastavili jen na pár minut, abychom natočili, jak Marčélo jede s ledovcem za zády, a jak Patrik, tak já jsme byli zastaveni minivany s tím, že se nesmí stavět, ať okamžitě nastoupím do auta a pokračujeme v jízdě. Autem se dá zajet jen na určené parkoviště, které má otevírací dobu (8:00 - 18:00) a nelze na něm přenocovat. Odtud jsou svozy malým minibusem k hlavní stanici, kde je Gift Shop a kantýna s toaletami. Nazpět se dostanete opět svozem nebo pěšky. Na parkovišti se nachází lišky, které turisti strašně rádi krmí. Prosím, nekrmte je, stanou se pak závislé na Vašem jídle a nebudou schopni si obstarat jídlo samy. 

Všude jsou ochozy označené barvou dle náročnosti - je zakázáno chodit mimo ně, protože se již několikrát stalo, že odpadl kus ledovce způsobující následnou obrovskou vlnu ledové vody a ker, které již podlehlo desítky lidí.

Vezměte si sebou nějakou svačinu, i přes to, že tu je kantýna, ceny jsou vysoké za to, co dostanete. A přeci nechcete trávit čas v kantýně, když můžete sledovat ledovec z ochozu! Skvělé na tomto místě je to, že je tu mnoho laviček, kde se pohodlně usadíte a nerušeně sledujete celou tu podívanou.  

TIP: Park otevírá v 8:00 a zavírá v 18:00. Tak půl hodinku před zavíračkou moc turistů už v okolí není, a tak si užijete Perito Moreno celé pro sebe :)
 
Treky

Společnost Hielo Aventura je hlavní společností, která pořádá veškeré exkurze na ledovec.


Minitrekking

Exkurze na celý den v období od 1.srpna do 31.května. Buďto budete vyzvednuti z meeting pointu v El Calafate nebo si do přístavu Bajo de las Sombras zajedete sami a necháte tam auto - je to bezpečné. V přístavu nastoupíte s ostatními na loď a ve 20 minutách se přepravíte k pevnině u ledovce. Během jízdy můžete vyjít ven a vesele natáčet a fotit. Pak si Vás rozdělí do skupinek, aby nešlo až moc lidí najednou, dáte si svačinu, při které Vám místní ranger poví o všech informacích a historii, jak ledovec vznikal, jak se mění atd. Poté se vydáte k malé boudičce, kde každý dostane mačky a helmy a hurá na ledovec! Ledovec krážíte za průvodcem, mezitím se dozvídáte další novinky, až dojdete na konec, kde dostanete 7-letou whiskey s čerstvým ledem přímo z ledovce. Tuto možnost jsme zvolili my, protože jsme předtím na ledovci už byli a chtěli jsme zkusit i tento, protože je typově úplně jiný než Exploradores, na kterém jsme byli v Chile. Začátek v 7:30, konec 14:00 - zpět k přístavu, pak můžete ještě na ochozy a v 16:00 odjezd do El Calafate. 

Cena - 8.000 pesos (2.902Kč) - cena nezahrnuje vstup do Národního Parku

Omezení - Osobám nad 65 a pod 10 let se nedoporučuje tato exkurze, stejně tak, jako těhotným ženám, lidem s kardiovaskulárními problémy, respiračním onemocněním nebo lidem s mentálním či jiným postižením, které vyžadují vyšší pozornost.

Co si vzít sebou - Teplé oblečení (termoprádlo), svačinu - budete tam skoro celý den, tak se nějaká sušenka nebo obložený chleba hodí.


Big Ice

Celodenní exkurze, která je lehce náročnější a delší, než minitrekking. Exkurze se koná od 15.září do 30.dubna. Než nastoupíte na loď, vezmou Vás v parku i na všechny vyhlídky. Pak se lodí dopravíte na pevninu u ledovce. Pak se rozdělíte do skupin o max.10 lidech a vydáte se na jižní stranu morény, kde Vám vysvětlí základní pravidla a historii, nasadíte si veškeré vybavení a můžete jít! Tady už jdete hlouběji do ledovce, takže ledovcové píky jsou větší, pokud máte štěstí, najdete i ledovcové jeskyně a praskliny. Začátek 7:00, konec v 17:30.

Cena - 15.000 pesos (5.553Kč) - cena nezahrnuje vstup do Národního Parku

Omezení - Osobám nad 65 a pod 10 let se nedoporučuje tato exkurze, stejně tak, jako těhotným ženám, lidem s kardiovaskulárními problémy, respiračním onemocněním nebo lidem s mentálním či jiným postižením, které vyžadují vyšší pozornost.

Co si vzít sebou - Teplé oblečení (termoprádlo), svačinu - budete tam skoro celý den, tak se nějaká sušenka nebo obložený chleba hodí.

Pasarela Náutica

Od října do 30.března můžete zažít skvělou vyhlídkovou jízdu katamaránem okolo ledovce! Je to nenáročná expedice, která Vám zaručí skvělý zážitek, supr výhled na stěny a ruptury ledovce. Začíná se ve 2 odpoledne, kdy Vás vyzvednou od hotelu, dovezou k přístavu a hodinu a půl se plavíte okolo stěn ledovce na jezeře Lago Argentino. Na lodi Vám budou povídat o ledovci v angličtině a španělštině. Pak po hodince a půl se vrátíte zpět a ještě navštívíte ochozy, ze kterých uvidíte celý ledovec. Na ochozy jdete kolem 17:30, takže budete mít ledovec celý pro sebe, jelikož spousta turistů již odešla. Cestou nazpět k hotelu se ještě zastavíte na vyhlídce a uvidíte jeden z nejkrásnějších západů Slunce.

Cena - 2.500 pesos (907Kč) - cena nezahrnuje vstup do Národního Parku

Omezení - Žádná

Co si vzít sebou - Teplé oblečení (termoprádlo), svačinu - budete tam skoro celý den, tak se nějaká sušenka nebo obložený chleba hodí.

Safari Náutico

Nejlepší možnost, jak vidět co nejvíce z Perita Morena, pokud nemáte čas nebo se Vám nechce utrácet. Na jednu hodinu Vás katamarán vezme okolo ledovce a na pár minut Vám umožní v bezprostřední blízkosti sledovat ruptury na stěnách. Musíte mít vlastní transport do přístavu Bajo de las Sombras. Pokud tu možnost nemáte, tak bude lepší využít předchozí exkurze Pasarela Náutica, kde Vás do přístavu odvezou od Vašeho hotelu. Tato služba je možná po celý rok.

Odjezdy z “Bajo de las Sombras” přístavu: 10:00, 11:30 and 14:30 hodin.

Cena - 1.000 pesos (363Kč) - cena nezahrnuje vstup do Národního Parku

Omezení - Žádná

Co si vzít sebou - Teplé oblečení (termoprádlo), svačinu - budete tam skoro celý den, tak se nějaká sušenka nebo obložený chleba hodí.

TIP: Vždy si zjistěte, jak dopředu můžete rezervaci zrušit, aby Vám vrátili peníze - většinou to je 48h, ale může se to lišit. 
 
EL CALAFATE

A jestliže tu trávíte více dní, tak tady máte ještě pár tipů co dělat v El Calafate.


Glaciarium

Vzrušující podívaná na ledový svět. Uvidíte filmy v několika jazycích společně s dokumenty ohledně klimatu a expedic. Pro dospělé tu je bar, který je celý z ledu a vstup i s drinkem je 240 pesos (87Kč). Glaciarium se nachází 6km od El Calafate a je tu i nabombený gift shop, kde seženete spoustu zajímavých věcí spojených s ledem.  Vysvětlí Vám tu, jak ledovce vznikají a zanikají, jak se přetváří. 

Laguna Nimez reserva

Krásný pohled na plameňáky v jejich naturálním prostředí. Trek okolo jezera je cca 2.5km dlouhý a dostanete se k plameňákům velmi blízko na super fotku.

Estancias

Estancia jsou velké pozemky, takové farmy, kde se chová dobytek, koně a využívají půdu k zemědělství. Mají vše pro svou vlastní spotřebu. Žijí tu známí argentinští "gauchos" - stateční muži, co jezdí na koních. Většinou se setkáte s místními tradicemi a zvyky, jak se stříhá ovčí vlna zakončené typickým tradičním grilovaným "asadem". Občas nabízejí i jízdy na koni do okolí na nebo privátní exkurze.

Ríos de Hielo

Množství ledovců, řek a jezer Vám nabízí spoustu možností! Po okolí je hned několik agentur, které se postarají o to, abyste si okolí užili! Umožní Vám vidět ledovec Upsala, ledovec Seco a blankytně modré jezero Lago Argentino. Jen ceny jsou trochu vyšší, ale s tím se v Argentině musí počítat.

Source: Dmitry Pichugin / shutterstock Spegazzini Glacier, Argentino Lake,

Město El Calafate

Městečko i na to, že je malé, má svou "bar street", kde najdete mnoho zábavy a v noci se rozhodně nudit nebudete. Již jsem zmínila skvělou restauraci, kde ochutnáte skvělé jídlo, ale pak si můžete zajít na drink do místního ledového baru, který je celý z ledu. Hlavní ulička je lemována krámky s čokoládou, zmrzlinou, bary a nebo místními pivovary, tzv. Cervecería Artesanal. Také tu mají šikovné  ručičky, protože tu najdete nespočet krámků s ručně udělanými věcmi, od ručně upletených ponč z alpaky po domácí džemy. Jen pamatujte, že tady bude vše naceněné, takže pokud pojedete ještě jinam do Argentiny, koupíte to levněji.

La Leona zkamenělý les

Zkamenělé stromy, které tu byly za dob dinosaurů. Skvělý park s ještě úžasnějším "rangerem", který se snaží (i když mu nerozumíte) opravdu vysvětlit, jak vše vzniklo - a i když španělsky neumíte, tak to pochopíte :) Najdete tu různé skalní útvary uprostřed měsíční krajiny. V Argentině je mnoho takovýchto míst, i s kostrami dinosaurů. Trek není vůbec náročný, je to malý okruh prostředím, kde kdysi bylo úplně jiné klima. Uslyšíte a přečtete si vše a paleontologii v této oblasti. Hned vedle Lago Argentino se nachází 4.000 let stará jeskyně Walichu, kde se našly jeskynní malby.  


 PŘEJEME MNOHO ZÁBAVY !


PS.: O NÁS A PERITU MORENU PSALI I V ČLÁNKU V BLESKU, POKUD JSTE NESTIHLI, PŘEČTĚTE SI! :)

ledovec
.pdf
Stáhnout PDF • 12.32MB

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page