top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Trek "W" Torres del Paine



Trek "W" je nejznámějším trekem v Torres del Paine. Můžete tak vidět jedny z největších highlights tohoto parku. Jde se celkem 4 - 5 dní, dle toho, jak Vám vyjde počasí nebo jak se cítíte. Není třeba nic uspěchat, příroda je zde nádherná, a tak jsem se rozhodla Vám popsat "W" trek na 5 dní. Co všechno potřebujete vědět o tom, než vůbec do Torres del Paine pojedete jsem Vám sepsala TADY.

 

Jak dlouhý je "W" trek?

80 km

Co všechno uvidím?

Nádhernou přírodu Národního Parku společně s mnoha zvířaty, která jste možná ještě nikdy naživo neviděli. Ale nejznámějšími místy, které se zde vidí jsou tři věže Las Torres, mirador Británico a ledovec Grey, který můžete i prozkoumat s místními průvodci nebo v jeho blízkosti plout na kajaku.

Jaká je nadmořská výška?

Nejvyšší místo parku je John Gardner Pass, které má 1.200m, který se musí zdolat u okruhu "O", takže vše bude pod touto výškou. Vzduch tu tedy není řídký a dá se tu nádherně dýchat.

Jak moc fit musím být, abych ušel tento okruh?

Není podmínkou být vyloženě vytrénovaný alpinista, ale je lepší mít zkušenosti s vícedenními treky a být připraven na špatné počasí. Pokud toto bude Váš první vícedenní trek, jděte raději s někým, kdo má již zkušenosti a buďte vždy dobře připravení. Trek není náročný, má svá úskalí, ale o tom to přeci je. Trek zvládají i 90-ti leté babičky, které si tedy musí najmout průvodce a jít ho déle, ale zvládnou! Určitě se hodí zkušenosti chůze s batohem, který má nějaká ta kila a také se připravte, že na Las Torres je cca 2h neustálá stoupačka. Takže chce to mít výdrž, být dobře připraven a naladěn.

Kdy můžu jít na okruh "W"?

O počasí jsem psala ZDE. Co je ale dobré vědět - park je otevřen celoročně, ale okruhy se nedají chodit celý ten rok. Abyste mohli trekovat sami bez průvodce, je to dovoleno od října do konce dubna. Pokud chcete jít okruhy v jiných měsících, musíte si najmout svého průvodce.

 
Kempy

Na "W" treku je třeba si zarezervovat noc v těchto kempech:

  • CONAF (zadarmo) - Italiano

  • Fantastico SUR - Chileno, Francés, Los Cuernos, Las Torres

  • Vertice Patagonia - Grey, Paine Grande


KDE ZAREZERVOVAT

Kempy Vertice:

Kempy Fantástico Sur:

Kempy CONAF:


Co dělat, když není volno v kempech a kolik daný kemp stojí? Dočtete se v článku 10 tipů jak na Torres del Paine

Jak se dostat na "W" trek?

"W" trek můžete začít na jakékoli straně. Buďto u hotelu Las Torres nebo u kempu Paine Grande. Je třeba dopředu zarezervovat kempy a hlavně nezapomeňte sebou vytisknutou rezervaci společně s pasem.  


Pokud začnete u kempu Paine Grande:

Vezměte si autobus z Puerto Natales do Torres del Paine a vystupte na zastávce Pudeto. Cesta celkem trvá, i se zastávkou na laguně Amarga 3 hodiny a stojí 10.000 chilských pesos (298Kč).

U vstupu zaplatíte 25.000 pesos (731Kč)/osobu, což je jednorázový vstup, pokud zde strávíte více, jak 3 dny, musíte zaplatit 35.000 pesos (1024Kč). Ovšem, pokud máte chilskou občanku, za jednorázový vstup zaplatíte 7.000 pesos (209Kč), nad tři dny pak 10.000 pesos (298Kč).

Na zastávce Pudeto vystupte a přepravte se katamaránem do kempu Paine Grande. Cena katamaránu za jeden směr - 23.000 pesos = 673Kč.

Tak a je to! Dopravili jste se úspěšně do kempu Paine Grande, odkud můžete začít skvělý trek "W"! Než si ale podrobně popíšeme den po dni, je také třeba vědět, jak se vrátíte zpět do Puerto Natales. Protože trek "W" skončíte u hotelu Las Torres, je třeba se odtamtud dopravit k laguně Amarga autobusem, který trvá 10 minut a stojí cca 5.000 pesos (149Kč). Taky můžete jít pěšky, je to asi 7km. Odtud se dopravíte do Puerto Natales autobusem, opět za 10.000 pesos (298Kč).

Kolik za "W" trek dohromady utratíte?
  • Vstupné 35.000 pesos/osoba (1024Kč)

  • Autobus 20.000 pesos/osoba (597Kč)

  • Katamarán 23.000 pesos/osoba (673Kč)

  • Kemp Grey 5.500 pesos/osoba (164Kč)

  • Kemp Paine Grande 5.500 pesos/osoba (164Kč)

  • Kemp Francés 17.500 pesos/osoba (521Kč) - pokud je volné a otevřené Italiano - kemp je zdarma

  • Kemp El Chiléno 17.500 pesos/osoba (521Kč)

  • Jídlo cca kolem 12.000 pesos/osoba (358Kč)

  • Půjčení vybavení (stan, karimatka, spacák, vařič, atd.) - Puerto Natales - 13.000 - 20.000 pesos (388Kč - 597Kč) na den. Pamatujte, že zapůjčení přímo v kempech Torres del Paine je několikanásobně dražší než v Puerto Natales


Itinerář

DEN 1. PUERTO NATALES - KEMP GREY - 11KM, cca 3 - 4H


7.00 - Autobus z Puerto Natales do parku Torres del Paine - zastávka Pudeto. Cestou zaplatíte vstup do parku, mějte hotovost, protože karty zde neberou.

10.30 - Katamaránem se přepravte do kempu Paine Grande. Pokud budete mít v Pudetu čas, doporučujeme navštívit Salto Chico vodopád. Opět se zde platí hotovostí.

11.30 - Vystupte v Paine Grande kempu a máte dvě možnosti. Buďto se zde ubytujte a vydejte se na ledovec Grey s denním batůžkem, počítejte ale s tím, že se musíte vrátit a nebudete tak mít tolik času objevovat okolí. Nebo odtud se vydejte do kempu Grey, kde přenocujete a můžete si tak po zbytek dne objevovat okolí ledovce Grey nebo využít místní agentury a zkusit třeba kajak okolo ledovce nebo dokonce absolvovat túru. Cesta k ledovci Grey je ze začátku do kopce, ale pak se terén vyrovná a Vy si tak můžete užít výhled na jezero Grey. Cesta je 11km dlouhá, počítejte, že dorazíte kolem 16h.

16.00 - Dorazili jste do kempu Grey, kde si rozložte stan a dejte si oběd.

Teď máte spoustu času si užít volného času k prozkoumávání okolí ledovce a jezera Grey.


DEN 2. KEMP GREY - PAINE GRANDE - 18KM, cca 4 - 6H

08.00 - Jestli-že jste to nestihli v první den, projděte se na vyhlídku ke kempu Paso, odkud uvidíte krásně na ledovec Grey. Zabalte si všechny věci a vydejte se zpět ke kempu Paine Grande. Není kam spěchat, a tak si užívejte přírodu, výhledy jsou tu spektakulární.

16.00 - Dorazili jste do kempu Grey, odpočiňte si a udělejte si něco dobrého k snědku. Kemp Paine Grande je velký a nabízí spoustu skvělých věcí, které by v Národním Parku člověk mohl čekat. A tak, jestli máte sebou nějakou tu kačku, dejte si tu skvělý míchaný drink nebo vychlazené pivo. Taky tu mají skvělé horké sprchy, kde můžete být jak dlouho chcete.

DEN 3. PAINE GRANDE - KEMP FRANCÉS / ITALIANO - 11.5KM (+9KM K MIRADORU BRITÁNICO), cca 4H(+ 2.5H)

8.00 - Šup ven ze spacáku a hurá vyrazit do kempu Italiano, kde si můžete nechat batožinu. Kemp Italiano je zdarma od CONAFu, takže je třeba si ho zarezervovat s velkým předstihem, jelikož je o něj opravdu velký zájem. Pokud ale nebudete mít štěstí, ještě tu je kemp Francés.

10.00 - Stoupání k miradoru Francés. Trvá cca 2 hodiny a je to docela stoupačka. Ovšem výhledy jsou neuvěřitelný. A pokud máte ještě dostatek energie, tak pokračujte na mirador Británico.

11.30 - Vyražte na mirador Británico. Uvidíte nejznámější hory parku z druhé strany a zpevníte své zadky. Navíc tu je úžasné místo, kde si užít svačinu. Cesta trvá 2.5h, a má 3.5km, jen je to stoupáček.

14.00 - Je třeba se vrátit. Vím, ty výhledy si člověk chce užívat do nekonečna, ale to bohužel nejde. 5.5km Vám zabere cca 3.5h.

16.30 - Dorazíte do kempu Italiano. Možná nemáte Italiano, ale kemp Francés, bude Vám to trvat cca 30min.

Dejte si dobré jídlo, odpočiňte si a nebo prozkoumávejte okolí :)


DEN 4. ITALIANO / FRANCÉS - KEMP EL CHILENO - 17KM, 5H

Bohužel kemp Las Torres, který býval od CONAFu zadarmo je zavřený. Je možné, že ani v El Chileno nebude místo, a tak ještě můžete rezervovat v kempu Torres Central, kde stojí noc 15.000 pesos, což je 448Kč. Z kempu El Chileno je to k vyhlídce na tři věže Las Torres stoupák 2.5h, takže s tím počítejte, pokud chcete vyrazit brzy ráno, abyste stihli východ Slunce. A jakože ten fakt stojí za to, když je krásné počasí. Píky se zbarví do ohnivé barvy a je to nevídaná podívaná. Bohužel my jsme v tu dobu měli zataženo, a tak Vám přiložím obrázek stáhnutý ze stránky Pura Aventura.

8.00 - Vstávačka a balení, vyrážíte směr kemp El Chileno. Cesta není náročná, jen je to trochu nahoru a dolů, jako na horské dráze. Za to okolí je opravdu úchvatné. Jdete okolo velkého jezera Nordenskjold na jedné straně a známé píky na straně druhé.

16.00 - Dorazili jste do kempu El Chileno! Super práce! Teď si odpočiňte, protože Vás zítra čeká nášup.

DEN 5. KEMP EL CHILENO - MIRADOR LAS TORRES - LAGUNA AMARGA & PUERTO NATALES - 14KM, 5.5H

4.00 - 5.00 - Hurá, jde se na východ Slunce na Las Torres! Zjistěte si, v kolik je, ať nepřijdete pozdě.

8.00 - Návrat zpět do kempu El Chileno

12.30 - Dorazili jste k hotelu Las Torres, od kterého si můžete vzít autobus zpět na Lagunu Amargu nebo jít pěšky (7km) a následně do Puerto Natales. U hotelu mají kiosek, a když budete mít štěstí, že je otevřený, tak si tam dejte mňamku v podobě zmrzliny.

14.30 - Autobus do Puerto Natales, kam dorazíte v 16.30 - 17.00h.


"W" trek se také dá zvládnout za 4 dny, s tím, že první den, kdy jdete k ledovci Grey se vrátíte zpět do kempu Paine Grande, abyste pak druhý den vyšli rovnou na Mirador Británico. Není to náročné, jen nebudete mít toliko času se "vyblbnout" u ledovce nebo nevyužijete možnosti kajaku či návštěvy samotného ledovce Grey. Celé se to také dá zvládnout opačně, a to tak, že začnete u hotelu Las Torres a skončíte v kempu Paine Grande a vezmete si pak katamarán na stanici Pudeto.


Co si sebou vzít na trek a další jiné rady a tipy najdete v mém článku s obecnými radami, jak na Torres del Paine.


TAK VÁM PŘEJI HODNĚ ŠTĚSTÍ A KRÁSNÉ ZÁŽITKY!

17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page