top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Jak začít v UK?

Aktualizováno: 29. 9. 2019

Co potřebuješ k novému začátku v Anglii?

Hlavně odhodlání :) Stačí si zabalit a vyrazit! Před odjezdem informuj Českou správu sociálního zabezpečení a hlavně svou zdravotní pojišťovnu, že se chystáš vyrazit do UK na dobu neurčitou a budeš plátcem daní a zdravotního právě v UK. Tvá zdravotní pojišťovna Ti totiž musí odebrat kartičku pojištěnce, kterou dostaneš po návratu, pokud všechny dokumenty budou v pořádku a Ty nebudeš mít vůči pojišťovně jakékoli resty. Určitě si vezmi nějaký finanční obnos pro nový začátek než si najdeš práci a ubytování. Začátek je složitý - bude Ti připadat, že se točíš v kruhu a pro jednu instituci potřebuješ dokument z té druhé a naopak, ale určitě vytrvej!


  • Jako první, co musíš udělat při vstupu do nové země - musíš si najít ubytování, aby jsi měl trvalou adresu.

Stránky, na kterých můžeš žádat:

Buď tzv. "sharehouse" nebo vlastní byt/apartán/studio



"Sharehouse"

Byty/Apartmány/Studia


  • Buď byt - zde Ti přijde tzv Council tax, kterým se budeš prokazovat prakticky všude, kde budou potřebovat důkaz o Tvé adrese (zaměstnání, banka, atd.). Nebo pokud budeš v share house - stačí Ti dopis, který je adresován Tobě na tu danou adresu. Opět se s ním budeš prokazovat na různých institucích.

  • Druhá velmi důležitá věc, kterou si musíš zařídit je National Insurance Number - dojdeš si (nebo si zavoláš) do nejbližšího Job Centra a tam si dojednáš termín, na který přijdeš s platným pasem. Vysvětlíš, proč jsi v UK a co zde chceš dělat. Do několika dní Ti na Tvou adresu přijde papír, kde budeš mít toto číslo. Toto číslo je velmi důležité - hlavně pro zaměstnavatele (musí se dodat do 90 dní od začátku pracovního poměru), aby za Tebe mohl odvádět státu. A taky, kdyby se Ti cokoli stalo, abys mohl čerpat lékařskou péči.

  • Najdi si práci! Najít práci je velmi jednoduché - buď hledej na internetu nebo si vytiskni CV a dones ho osobně. Vytisknout můžeš za pár drobných v jakékoli knihovně. Stránky, na kterých můžeš žádat:


  • Zde můžeš nahrát svůj životopis a zároveň hledat. Určitě do CV napiš vše, co umíš a neboj se říct, že v něčem vynikáš. Pokud hledáš práci v pohostinství, určitě navštiv i stránky řetězových restaurací (Cafe Rouge, Bella Italia, Las Iguanas, TGI Fridays, Cafe Nero, atd.), protože na nich mají přímo odkazy pokud hledáš zaměstnání. Navíc v pohostinství (restaurace, hotely, atd.) je nejžádanější období zimy - Vánoc a věř, že se dá vydělat spousta peněz.

  • Nicméně k práci potřebuješ bankovní účet. Ten není úplně lehké získat - zde začíná ten začarovaný kruh. Pokud máš někoho známého v UK s UK účtem, určitě Ti doporučím nechat si ze začátku, než dostaneš účet svůj, zasílat peníze na něj. Pokud ovšem nikoho nemáš/neznáš nebo nevěříš, že by se k Tobě peníze dostaly (i to se může stát), musíš jít do banky. V bance Ti ale účet nedají, pokud nemáš potvrzení o adrese, na které bydlíš nebo bez Natural Insurance number. Nicméně může Ti hodně pomoci právě manažer/majitel Tvého zaměstnání. Musí Ti napsat dopis, který je na hlavičkovém papíře oznamující, že opravdu pracuješ v daném podniku.

  • Jak má vypadat dopis od zaměstnavatele? Dopis musí být na hlavičkovém papíře (nebo nahoře musí být logo firmy). Manažer/majitel napíše, že potvrzuje Tebe jako svého pracovníka. Musí být napsána adresa jak Tvého zaměstnání, tak i Tvá, Tvé datum narození a NI, datum od kdy jsi v pracovním procesu a Tvá pozice. Nesmí chybět podpis a razítko zaměstnavatele.

  • S tímto dopisem, pasem, NI a důkazem Tvé adresy (Council Tax nebo dopis, který na adresu a Tvé jméno přišel) můžeš jít do banky a zažádat o bankovní účet. Bankovních účtů je hned několik - buď základní, který je zcela zdarma nebo za poplatek. Všechny bankovní účty máš hned s cestovním pojištěním pro sebe a tvého partnera včetně. Nicméně je to pro ty základní pouze v Evropě. Pokud chceš po celém světě, vezmeš si ten placený bankovní účet. Většinou mají i více výhod, jako například pojištění telefonu pro Tebe a Tvého partnera (osobně vyzkoušeno - potopen v záchodě a zaslán nový) nebo péče o Tebe a kohokoli, kdo je s Tebou při autonehodě.


 

Pokud máš vše, můžeš začít bezstarostný život v UK! :) Většina prací posílá výplatu jednou za týden/14 dní, některé jednou za měsíc. Můžeš mít několik prací najednou, ale vždy Ti budou strhávat NI a taxy. U každého zaměstnavatele Ti ze začátku budou strhávat i peníze na důchod - Pension. Pokud chceš v UK zůstat nebo nevíš, zda se sem vrátíš jednoho dne, můžeš to nechat běžet a bude se Ti to připočítávat - nikdy Ti to ale nevrátí. Pokud víš, že zde budeš jen po určitou dobu a platit to nechceš, stačí navštívit webové stránky instituce, která Ti tuto pension zprostředkovává (stačí se zeptat zaměstnavatele, ten by to měl vědět) a bezplatně zrušit na jejich stránkách. Pokud ale změníš práci, každý zaměstnavatel je povinen Tě opět nahlásit, což znamená opět navštívit webové stránky jisté společnosti a opět "důchodové připojištění" zrušit. Já jsem měla The people's pension - webovky: https://thepeoplespension.co.uk/ kde je velmi malým písmem napsáno, zda to chceš zrušit klikni sem. Nicméně vím, že zprostředkovatelů je několik, proto se optej zaměstnavatele.



Co dělat, když dostanu výpověď nebo chci skončit?

Pokud dostaneš výpověď, nic si z toho nedělej, práce je v okolí více než dost. Pokud chceš skončit, je vždy ve Tvé smlouvě daná lhůta, kterou musíš dodržet a ještě si odpracovat, než nastoupíš do nové práce. Co ale je potřeba v obou případech - VŽDY SI USCHOVEJ SMLOUVU A P45. To jsou dva nejdůležitější dokumenty, které dokazují, že jsi platil daně a NI. Oba tyto dokumenty se dokládají v ČR a bez nich musíš zaplatit sociální a zdravotní. P45 je dokument jako u nás je výpověď. Nedostaneš ji ihned, ale zaměstnavatel ji mí většinou do 14 dní od posledního dne v práci. Pokud Ti ji zaměstnavatel nechce vydat nebo se Ti ztratila, stačí kontaktovat HM Revenue & Customs, kde si zažádáš o znovuzaslání.

Jsem zpět v ČR, co teď?

Teď si zajdi co nejdříve na Zdravotní pojišťovnu a dodej jim veškeré dokumenty. Budou hlavně chtít všechny smlouvy a všechny p45. Snaž se, aby se Ti datum překrýval, nebo na sebe navazovaly, abys nemusel zbytečně kvůli pár dní platit. Vydají Ti kartičku pojištěnce. Pokud nemáš například p45 z posledního zaměstnání, protože jsi odešel dříve, než Ti bylo zasláno, dají Ti kartičku na dobu určitou. A to dobu, do které musíš danou p45 dodat. Na Správě sociálního zabezpečení oznámíš, že se nacházíš na území ČR a budeš tedy plátcem. Pokud jsi živnostník, vystaví Ti informace o placení sociálního zabezpečení, stejně tak jako zdravotního zabezpečení, které Ti vystaví pojišťovna. Pokud se nacházíš v situaci, kdy se musíš obrátit na Úřad Práce, nastává trochu zapeklitá událost. Buď jsi připraven a zajistíš si dokument U1 již v Anglii (dá se žádat na Jobcenter - opět smlouvy, p45,atd. sebou) nebo si ho zajistíš online zde v ČR - s tím Ti pomůže daný ÚP. Nicméně vydání U1 do ČR trvá od 1 měsíce - 4 měsíců. Pokud tento dokument obdržíš, stále nemáš vyhráno. Daný ÚP rozhoduje, zda Ti podporu v nezaměstnanosti vydá, či ne. Pokud ano, vydá ti podporu i zpětně za dobu, kterou jsi čekal na dokument U1. Je ale dost možné, že podporu nedostaneš, protože jsi odváděl daně do systému jiného státu a ne českého. Nicméně stále není vše ztraceno - podporu sice nedostaneš, ale stát za Tebe alespoň zdravotní pojištění zaplatí. Přeji Ti tedy mnoho zdaru na Tvých cestách. Věřím, že nabereš spoustu nových zážitků a zkušeností! Určitě neváhej a obrať se na nás se svými otázkami :)


85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page