top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Typická řecká káva, která nejen posilní po ránu, ale i osvěží.

Aktualizováno: 25. 9. 2019

Freddo Espresso / Freddo Cappuccino


Typická řecká káva, která nejen posilní po ránu, ale i osvěží. Řekové jsou velmi pyšní na vše, co je jejich. Když k nim tedy dorazilo italské frappé, udělali si ho po svém a pojmenovali ho Freddo Cappucino. Základem je udělat kávu a mléko odděleně, aby vytvořili takovou konzistenci, která se jen tak nespojí. S tímto drinkem uvidíte Řeky vždy a všude. Dokonce i lékaře v bílém plášti nebo chlápky na stavbě. A protože jsou Řekové občas líní, nechávají si kávu i dovézt. Všude po ulicích a silnicích mají své coffee shopy neboli kafetéria, kde se stojí fronta, kouří jedno cigáro za druhým a baristé se mohou přetrhnout. Naše nejoblíbenější kavárna, kterou jsme nesměli minout cestou na schůzky je Barista Street Café, kde si i zapamatovali naše objednávky. Vždy Freddo Cappuccino – Metrio. Cukr se totiž nepřidává nakonec, ale právě během výroby nadýchaného kafe. Mixuje se tedy dohromady s ledem a kávou.


Bez cukru – Sketo

Medium cukru – Metrio

Hodně cukru – Glyko


Nejlepší volba, pokud sladíte, je metrio. Někdy v kavárnách nepoužívali balenou vodu, a i když voda z kohoutku není v Řecku nijak závadná, má jinou chuť. A káva z ní opravdu není velmi chutná.




 

Freddo Espresso

60 - 70ml espressa (řecký barista dává 19g kávy)

4 kostky ledu

Na 4 kostky ledu nalijeme espresso a mixujeme 10 – 20 sekund. Záleží, kolik pěny si přejeme. Takto připravenou kávu přelijeme přes další kostky ledu do finální sklenice. Pěna se nám vytvořila natolik hutná, že můžeme kávu ozdobit například kávovými zrny.


Freddo cappuccino

60 – 70ml espressa

Led

100ml mléka

Zde je velmi důležité mixovat kávu a mléko zvlášť. Získáme tak dvě odlišné textury – ledové espresso a ledovou mléčnou pěnu. V Řecku mají na mléčnou pěnu speciální mixér, ale nám postačí i šejkr. Kávu si připravíme stejným způsobem jako Freddo Espesso.

100ml mléka vyšleháme do pěny a „přelijeme“ do připraveného pohárku s pár kostkami ledu a přes ni nalejeme hotové krémové freddo cappuccino. Krémovou pěnu můžeme posypat skořicí, dodá kávě šmrnc.

 

Jamas!



132 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Humitas

IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page