top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Santorini - odvrácená strana ostrova

Aktualizováno: 21. 4. 2020

Santorini - Všichni je chtějí vidět, všichni je obdivují, ale...


Musím zmínit to, že podívat se na Santorini byl náš sen. Bohudík mně ale sezóna v Řecku otevřela oči a začal jsem vnímat spousty věcí i z druhého úhlu pohledu. Všichni známe Santorini jako vulkanický ostrov, plný malebných uliček, krásných pláží, dobrého vína a nezapomenutelného západu slunce. Každý den přivezou dopravní lodě tisíce nových turistů. Santorini má dokonce letiště, takže se sem dostat, je více než snadné. Zapůjčení auta je snad ta nejlepší a nejlevnější volba, cena se pohybuje od 20 do 40 euro vč. pojištění i v hlavní sezóně, což s porovnáním na Korfu jsou téměř poloviční ceny. Autem projedete krásně většinu ostrova během tří dnů. Pokud budete chtít skútr, musíte mít na motorku řidičák. Nám ho nepůjčili i přes to, že Páťa je zkušený řidič již 10let.  

Doporučuji ubytovat se blízko pláže Perissa - krásná dlouhá pláž s černým pískem a levné ubytování. Ubytovaní ve městě Fira nebo Oia je sice krásné, ale také neuvěřitelně drahé, a pokud jste přijeli cestovat a poznávat krásy ostrova, tak i zbytečné. Své peníze raději místo vířivky investujte například do výborného vína. Spousty turistů se těší na krásné západy ve vířivce, ale ještě netuší, že jejich soukromí bude takřka nulové. Hotely se mění v monopoly a určují ceny v lokalitě, která roste nahoru každým rokem. Na krásné terase se kocháte i za 1000 euro za noc s dalším tuctem turistů,  co Vás pozorují.


Je to asi jako vlézt do vířivky s další stovkou lidí :)

Nejvíce turistů paradoxně přijíždí v září, protože očekávají že hlavní sezóna skončila a bude méně lidí, opak je pravdou.


Touláte se uličkami Santorini, každé místo stojí za fotku, spousty obchodů a restaurací, kam Vás lákají i za cenu "happy hour". Suvenýry tak drahé jako nikde jinde v Řecku.

Navigace, která nefunguje, takže díky ní objevujete více krás, než byste jinak chtěli.Najdete rozestavěné skelety hotelů nebo domy, které zkrachovaly, mrtvé kočky nebo také skládky již nepotřebného odpadu. Napojíte se zpět na hlavní cestu, která Vás určitě zase dovede ke krásnému výhledu.Takové je Santorini, město zbohatlíků a pracháčů.


Nezapomenutelné výhledy jsou snad na každém rohu.



Nechci házet vinu jen na turisty, kteří samozřejmě podporují tuto touhu po penězích. Musím hlavně hodit špínu na místní, kteří si neváží svého dědictví a jsou schopni vytvořit skládku kousek od jejich domů. Myslí jen na výdělek a ostatní je nezajímá. Samozřejmě nejsou všichni stejní, ale je jich bohužel menšina. Najdou se zde daleko horší místňáci, kteří jsou podporováni turismem. Oslí farmáři.


Vím, že jsou oslí farmy po celém Řecku, ale tolik "farem", kolik jich je na Santorini, je až alarmující. Oslíka si pronajmete okolo 10 eur, a ten pak musí Vaši hmotnost nést do schodů za občasného bití. Můžete vidět jak skupinky Čínských, tak i Korejských "fotografů" hravě naskakujících na oslíky, kolikrát i za jejich nelibosti, kdy jsou kroceni bičováním. Chování farmářů je drastické a pro oslíka až devastující.

Bohužel je spousty turistů podporuje i přes hodně organizací, které se snaží tuto činnost zakázat. Prosím, nepodporujte tyto "donkey taxi". Pokud s nimi přijdete do kontaktu, řekněte jim z plna hrdla svůj názor, jako třeba my.

Koukněte na stránku :

https://www.thedonkeysanctuary.org.uk/support-us/campaigns/santorini

V očích oslíků vidíte smutek a utrpení

Také víme, že to není problém jen na Santorini, ale na většině populárních Řeckých ostrovů. Zde jen uvidíte vše ve větší míře.

Starý oslík už se farmářům nehodí, jeho bolest je vydřena doslova do stěny.


Oslíci musí vozit kolikrát i obézní turisty.


Představte si, jak nesete do kopce více než sto kilo přes 500 schodů několikrát denně.


Už to není problém jen místních, ale hlavně problém nás Všech. Proto, když jsme jako turisti, měli bychom se chovat slušně a ohleduplně k okolí a zvířatům. Když jedeme do Thajska, tak nejezdit na slonech, když jedeme do Řecka, tak nejezdit na oslících. Odpadky vyhazujeme do koše, a i když ho nevidíme, bereme je sebou. Lidé jdou většinou s davem, když Vás někdo uvidí vyhazovat odpadky do koše ,tak mu třeba dojde od čeho ten koš je. Pokud nikdo nebude jezdit na oslících, farmy zaniknou. Jsme hlavně lidé a né hovada. "A O TOM TO JE"


Co byste udělali, kdyby někdo vedle Vás odhodil odpadky na zem?


Jakou máte zkušenost?

85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page