top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

Tom Kha Kai

Aktualizováno: 25. 9. 2019

Neboli super rychlá a super ostrá kuřecí polévka s galganem...



Klasická polévka, kterou najdete v Thajsku na každém kroku. Polévka, u které se meze Vašich chutí nekladou. Každý si do ní může přidat cokoli. Například v Řecku, kde jsme se jako delegáti po pár měsících pravého řeckého jídla již nabažili, jsme tuto polévku ochutnali například i s rajčaty. Svou bohatou dynamickou chutí Vás dostane!

 

Doba přípravy:

30 minut

Počet porcí:

4 porce

Suroviny:

2 plechovky kokosového oleje – záleží, kolik ml má každá, ale okolo 800ml

Drůbeží vývar – já dělám i z kostky

Galgán - oloupaný a nakrájený, pokud neseženete, můžete použít zázvor

Cukr – záleží, jaký používáte, dobrý je třtinový a stačí 1 lžíce

2ks limetky – vymačkáme

Čerstvé žampiony nebo hlíva ústřičná, mohou se použít i houby shiitake

400g kuřecích prsou

5ks stébel citronové trávy

3ks malých thajských chilli papriček

8ks limetkových listů Kaffir

4lžíce rybí omáčky



 

Postup:

Citronová tráva se musí několikrát naklepat. Nejjednodušší způsob je tupou stranou velkého nože. Nakrájíme na 4cm velké kusy. Kuřecí maso pokrájíme na nudličky, nebo jak Vám chutná. Stejně tak houby. Já krájím na čtvrtky, protože Páťa nemá rád, když jsou plátky, které se nedají kousat.

Od tchýně jsem dostala perfektní pánev wok, pokud ovšem nemáte, nevadí. Polévka je stejně tak dobrá i z normálního hrnce. Smícháme dohromady kuřecí vývar společně s jedním kokosovým mlékem a přivedeme k varu. Zeleninu, kterou jsme si připravili – tedy citronovou trávu, nakrájený a oloupaný zázvor či galgán, limetkové listy a celé chilli papričky. Teď přichází řada na rybí omáčku, která nám vytvoří skvělou chuť. Stačí kolem 3 lžic – kdo má rád více, nechť přidá. A vaříme 10 minut na mírném ohni.

Naše nakrájené houby jsou na řadě a s nimi polévku vaříme ještě dalších 5 minut. Po této chvilce přidáme kuřecí prsa. Vše promícháme, aby se nám krásně spojily všechny chutě. Polévku teď musíme pravidelně míchat kolem 5 minut, aby se nám rovnoměrně uvařilo kuře. Zároveň maso zkoušíme, zda je uvařené a perfektně křehké. Přidáme zbytek kokosového mléka, šťávu z 2 vymačkaných limetek, cukr a ještě jednu lžíci rybí omáčky. Polévku ochutnáme a přidáme cokoli, co chybí k dokonalé chuti.

Polévka má kyselejší a pikantní chuť, kterou zakončuje právě sladké kokosové mléko. Takže u ní slzíte pálivostí, ale zároveň se nemůžete nabažit skvělých chutí, které se zde snoubí.

Já ráda tuto polévku zdobím chilli papričkou a koriandrem, který ji dodá barvičku. Typické servírování je v malých mističkách, které mají nádherné zdobení. Nabíráme polévku se všemi ingrediencemi, aby se chutě propojily.

 

Gin hai a-roi!

44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Humitas

IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page