top of page
  • Facebook Sociální Icon
  • Instagram sociální Icon
IMG_3180.JPG

Obytnou károu nejen Jižní Amerikou

10 tipů jak na Torres del Paine

Aktualizováno: 1. 5. 2020


Torres del Paine. Tento park se většinou vybaví všem, když se řekne Patagonie. Nejznámější a nejnavštěvovanější národní park Chile. Vrcholem parku je Cordillera de Paine s nejvyšším bodem ve 2884m a její nejznámější píky jsou Tři věže - Las Torres. Torres del Paine byl v roce 1978 prohlášen za biosférickou rezervaci UNESCO. Bohužel, díky své popularitě má za sebou i četné požáry, kvůli kterým přišel o spoustu fauny a flóry. Nejrozsáhlejšími požáry byly celkem tři, a každý si vyžádal území kolem 150m2. Různá barevnost stěn je způsobena postupnou erozí, která je na každé vrstvě jiná, a tak vrstvy má jinou barvu. V roce 2014 vědci objevili několik fosílií, z čehož 46 skoro úplných koster patřilo prehistorickému delfínovi - Ichtyosaurovi, který zde žil před 245 - 90 miliony lety.

 

KDY JE NEJLEPŠÍ ČAS

Počasí je v Patagonii velmi proměnlivé, a tak, jak vidíte z grafu, kde horní řádek jsou teploty a spodní jsou srážky, je krásně vidět, že i když pojedete v lednu, kdy jsou nejvyšší teploty, tak můžete chytnout velký déšť. Také patagonský větřík nabývá jiných rozměrů v zimě a v létě. Zatímco v zimě dosahuje 15 - 20km/h, v létě dosahuje mnohdy až 120km/h! Abychom se tomu vyvarovali, ptali jsme se místních na stanici CONAFu (CONAF = National Forest Corporation = Národní Správa Parku, zda mají přesnější informace, než náš telefon. Pro náš čtyřdenní trek měli, ale pro jednodenní výšlap na Las Torres jim to nevyšlo. Takže i počasí je zde hodně o štěstí. Pokud ale chcete malou oblačnost, doporučuje se jet v (našem) létě, tedy červen - září. Teploty nejsou tolik příznivé, ale srážky minimální. Stačí koupit dobré vybavení a máte to i bez turistů. A kdy jsme tu byli my? Přijeli jsme v dubnu a zůstali tam tři týdny. Ze začátku nám hodně pršelo, dokonce na jeden den zavřeli výšlap na Las Torres, takže jsme museli počkat, až se počasí umoudří.

Graf, který nám ukazuje, jak větrno je během dne v daném měsíci. Bohužel nejvíce větrno bývá mezi listopadem a lednem.

Všeobecně se říká, že je dobré vyrazit mezi prosincem a březnem, nicméně prosinec a leden jsou měsíce s nejvyšší návštěvností, takže nám zbývá únor a březen. Když se podíváme na graf větru, nejlépe vychází únor. Tak hodně štěstí!


Předpověď počasí můžete sledovat i ZDE.

 

JAK SE DOSTAT DO TORRES DEL PAINE

Nejjednodušší cesta je autem. Buďto můžete mít své auto, třeba předělané, jako jsme měli my nebo zapůjčené. Nejdůležitější je se dostat do Puerto Natales. Turistické městečko, které bude Vaše alfa a omega pro cestování po Torres del Paine. Nejen, že zde koupíte veškeré jídlo, ale i po náročném několikadenním trekování se dobře nadlábnete v místních restauracích.


Autem

JAK NA AUTO V CHILE:

článek naleznete ZDE

ZAPŮJČENÍ AUTA:

https://www.rentalcars.com/en/city/cl/puerto-natales/

a spousta dalších - vždy ceny porovnávejte

ZAPŮJČENÍ CAMPERVANU:

https://wickedsouthamerica.com - auto si můžete vyzvednout v Punta Arenas a vyrazit za dobrodružstvím! Možnost vyzvednutí campervanu je i ve více městech Chile. Máte na výběr mezi dodávkou nebo autem se střešním stanem.

Cena - cca 35.000 chilských pesos na den / 1039Kč - se vším vybavením

Pojištění 6.500 - 9.500 chilských pesos (190Kč - 278Kč) / den

K zapůjčení si můžete i vybrat nějaké extra věci, jako například sněžné řetězy, papíry pro překročení hranic s Argentinou. Pak tu ještě jsou poplatky za to, kolik ujedete denně kilometrů.


Pamatujte, že v parku Torres del Paine není žádná benzínka, musíte tedy natankovat v Puerto Natales. Stejně tak v parku nejsou bankomaty a směnárny.


Letecky

Můžete letět do Punta Arenas, které není daleko od Torres del Paine. Důležité pro Vás bude se z Punta Arenas dostat do Puerto Natales, a to můžete buďto stopem, vlastním autem, či autobusem.

LATAM - 3.5h přímý let ze Santiago de Chile nebo se stopoverem v Puerto Montt 4.45h

SKY AIRLINE - podobně jako LATAM


Pokud se nacházíte jinde, než v Chile, a jste například v Argentině, ale i přesto chcete vidět TDP, můžete si naplánovat let do El Calafate, město velmi blízké Perito Moreno a parku Los Glaciares u El Chaltén a propojit tak tři esa Patagonie. Nezapomeňte, že Chile má restrikce vůči převáženému jídlu a některé suroviny nepustí přes hranice - zvláště čerstvé - maso, zelenina, ovoce, vajíčka, oříšky atd.


Celkově lety do Chile nebo Argentiny je dobré rezervovat s předstihem, ale můžou se najít i akční letenky. Hodně sledujeme stránky na Facebooku (pokud zadáte do vyhledávače hesla jako "levné letenky, akční letenky", vyjedou Vám všechny stránky, které se daným tématem zabývají. Pak je také dobré sledovat stránky jako:


Pro porovnání letenek používáme:


Do Jižní Ameriky jsme letěli Praha - Lisabon - Rio de Janeiro - Santiago de Chile a vyšly nás dvě letenky levněji než jedna letenka Praha - Santiago de Chile. Je dobré lety kombinovat, nejen, že navštívíte zajímavá místa, ale i ušetříte - a nebo peníze, které byste stejně utratili za letenku můžete utratit v dané destinaci, jako my, v Riu.


Autobusem

Vstup do parku

V hlavní sezóně (říjen - duben) se park otevírá mezi 7.00 - 22.00 a off-peak sezóně (květen - září) je park otevřen 8.30 - 17.30

Laguna Amarga - start "W" a "O" treku, denní treky

Buďto můžete začít už zde a nebo si vzít autobus k oficiálnímu startu těchto treků, který je 7km vzdálený - Las Torres - 3.000 pesos (88Kč)

Pudeto - katamarán, možný start "W" treku, denní treky

Jeden směr - 23.000 pesos = 673Kč


Administrační stanice - start "Y" treku


Z Puerto Natales trvá cesta k bráně parku Laguna Amarga TDP cca 2 hodiny a k bráně Pudeto o 45 minut déle. Na mapce vidíte, kde se oba dva vstupy nacházejí a jak daleko jsou od sebe. 


Gomez autobusy

http://www.busesgomez.com/web/blog.html - odjezd v 7.00 ráno a 14.30 odpoledne. Cena je 10.000 pesos, tedy 293Kč/osoba. Autobus má dvě zastávky - Laguna Amarga vstup a Pudeto vstup. Nazpátek autobus vyráží z Pudeto brány ve 13.30 a 19.00 odpoledne a z Laguna Amarga v 14.30 a 19.45 odpoledne.

Maria Jose autobusy

http://www.busesmariajose.com/services.php - autobusy odjíždějí z autobusové zastávky v Puerto Natales v 7.00 ráno a 14.30 odpoledne. Cena je 10.000 pesos (293Kč)/osoba. Nazpátek se bus vrací z Pudeto ve 13.00 a 19.00 a z Laguna Amarga ve 14.30 a 19.45 odpoledne.



U vstupu musíte zaplatit vstupní poplatek, který pro turisty činí 25.000 pesos (731Kč)/osoba do 3 dní, 3 dny  a více 35.000 pesos (1024Kč), pokud ale máte WHS do Chile, tedy i chilskou občanku, platí pro Vás cena, jako pro Chilany, tedy 10.000 (292Kč, stejná, jako pro děti)/osoba.


V parku se také můžete pohybovat na kole, ale i stopem. Je to velmi rozsáhlý park, a tak dávejte pozor, kde zrovna stanujete, protože jsou zde stanovena přesně místa, kde se stanovat smí, a kde ne. To samé platí pro práci s otevřeným ohněm - tedy vařením. Mnoho lidí radí, abyste i při vstupu měli zarezervovaný alespoň jeden kemp, a tudíž jim dokázali, že nebudete kempovat na místech, které pro kempování nejsou určeny a i nás se na stanici u hlavního vchodu ptali, v jakých kempech budeme pobývat. Také raději podotknu, že není omezený počet dní, který zde strávíte. My jsme si na dotazník, který se před vstupem na stanici vyplňoval napsali, že zde chceme být měsíc, a neměli s tím žádný problém.


 

TREKY


Denní treky - více než 20 stezek, v rozmezí 5 - 20km, obtížnost snadná

"W" trek - 100km, 4 - 6 dní, náročnost střední

"O" trek - 134km, 7 - 8 dní, náročnost těžká (dle CONAFu) - treky samy o sobě nejsou tolik náročné, spíš náročnější je délka trvání treku - někdo není zvyklá chodit více jak 4 dny a může být pak hodně unavený, a také jsou náročná stoupání a někdy i špatné počasí, které má vliv jak na psychiku, tak na fyzický výkon.. Proto to chce dobrou kondičku, dokončit tento okruh. Trek je otevřen od listopadu do března.


MAPA TORRES DEL PAINE A PUERTO NATALES KE STÁHNUTÍ

Mapa Torres del Paine
.pdf
Stáhnout PDF • 203KB


Brozura parku Torres del Paine
.pdf
Stáhnout PDF • 807KB


Mapa Puerto Natales
.pdf
Stáhnout PDF • 4.03MB




Výhody a nevýhody

Já jsem vždy byla zastáncem toho vidět všechno, nic neminout, nemusela bych se na stejné místo nikdy vrátit. Ale do Patagonie já se vrátím velmi ráda, a tak, když přišlo na lámání chleba, okruh "O" jsme nešli, kvůli počasí a možná. Ale i tak jsme nachodili krásných 100km a viděli vše, jako na cestě treku "W". A pak tu jsou ještě ty denní treky, které jsou skvělé pro každého. Za mě, by bylo nejlepší dát jak ty denní treky, o kterých se například zmiňuje Terka aneb @czickontheroad a k tomu buď "W", pokud máte štěstí na kempy nebo naše "Y". Ovšem zde jsou obecné pro a proti, které Vám snad pomohou se rozhodnout:

DENNÍ TREKY

PRO

  • Nemusíte se tahat s těžkým batohem, stačí malý batůžek se sváčou

  • Nemusíte se zatěžovat rezervací kempů

  • Sami se můžete rozhodovat, co zrovna navštívíte a co chcete vidět, dle počasí

  • Více času na všechno - focení, odpočinek, atd

PROTI

  • Pokud zůstáváte v hotelu, vyjde Vás to mnohem dráž než v kempu

  • Není to takový zážitek a adrenalin

  • Přijdete o některé highlights parku

W - TREK

PRO

  • Skvělý kompromis mezi denními treky a týdenním trekem. Perfektní pro ty, co už mají nějaké zkušenosti s více denními treky, ale nechtějí jít 7-8 dní

  • Skvělý zážitek

  • Na cestě jsou supr kempy, hotely a možnost si nejen odpočinout, ale i jíst v místních restauracích - nemusíte se tahat s jídlem, pokud Vám nevadí si za to připlatit

  • Vybavení ponesete jen 3 - 4 dny

  • Když je nepřízeň počasí, stále to je jen pár dní do finiše a cesta není náročná

PROTI

  • Hodně turistů na cestě, většinou nejste vůbec sami

  • Plné kempy, možnost pouze v drahých privátních hotelech

O - TREK

PRO

  • Uvidíte to nej z Torres del Paine, o nic nepřijdete

  • Máte šanci utéct davům turistů, ne každý tento trek chodí

  • Supr zážitek a adrenalin

PROTI

  • Musíte nést v batohu své vybavení a jídlo po dobu 7 - 8 dní

  • Když je špatné počasí, trek se stává o hodně složitý a náročný, vybočíte ze své komfortní zóny


Při přihlášení na administrační stanici dostanete mapu s podrobným popisem parku. Všechny cesty jsou velmi dobře značené, a pokud nesejdete z cesty, nemůžete se ztratit. Na treku jsou také místní "rangers", kteří hlídají, zda jsou dodržována pravidla. Nejsou zde, aby Vás buzerovali, ale pomáhají lépe pochopit, co se zde smí a nesmí. Bohužel požárů zde bylo dost a přišli o spoustu zvířat, rostlin a stromů.


Treky mají i své "otevírací hodiny", kdy se na trek smí, a kdy ne. Toto je striktně hlídáno, zvláště během hlavní sezóny. Například na mirador Las Torres - ten nejznámější výhled na "tři věže" není možné navštívit po 16h, či tam dokonce přespat.

Rady a tipy

Okruhy "O" a "W" se můžou jít jakýmkoli směrem, tudíž jak po směru hodinových ručiček, tak i proti. Každý radí něco jiného, z jakého důvodu je to lepší z téhle a tamté strany. Je to jedno. Nadřete se stejně, jediné, co zde hraje roli je počasí. Pokud víte, že máte mít krásně první dny a poslední nic moc, snažte se, aby Las Torres byl na začátku a Vy měli tak krásný výhled. Na konci, Lago Grey a ledovec Grey je úchvatný, i když není hezky. Pro okruh "O" pak platí, že nejnáročnější částí je John Gardener Pass - velmi strmý výšlap, hodně větrno.

Vytiskněte si svou rezervaci a vezměte si ji sebou, společně s pasem. Použijte uzavíratelnou a vodě odolnou kapsičku, ať se Vám nezničí. V parku není signál, a pokud je, je velmi mizerný. Dejte o sobě vědět známým, že jdete na trek, aby věděli, že když se neozvete, něco se děje. Správně by se měl každý před trekem registrovat, ale jelikož po nás žádnou registraci na daný trek nechtěli, tak dejte alespoň někomu vědět.

 

POJIŠTĚNÍ

Pojištění určitě potřebujete. Bez vyjímek. U jaké společnosti, to je na Vás, jaké máte zkušenosti. Z mých osobních zkušeností bych vybírala pojištění, které je celosvětové. Jako je například TRUETRAVELLER. Ten jsme měli my. Sjednání je velmi jednoduché, přes internet, za pár minut hotové a na míru. Nastavili jsme si přesně, co budeme v Jižní Americe dělat, kde se budeme pohybovat a jaké sporty využijeme. Ceny jsou taky velmi příznivé. Když jsem byla v ČR a ptala jsem se růzých pojišťoven (ať už ČSOB, VoZP, atd.) mou hlavní otázkou byly právě treky a převýšení. U všech v ČR se převýšení a vyšší riziko při trekování platilo denně, takže bych musela znát přesné datumy, což já samozřejmě neznala, a také jsem nebyla každý den na internetu, abych si je zaplatila. Truetraveller mi nabídl tuto možnost po celou dobu mého pojištění za supr částku, která ani nedosahovala týdenní sazby českých pojišťoven, a to byla na celý rok! Naštěstí jsme pojištění potřebovali jen dvakrát, a to, když já jsem si rozřízla ruku a Patrikovi ukradli telefon. Prakticky okamžitě poslali náhradu a řešení bylo bleskové. Slyšela jsem na ně nejen chválu, ale i stížnosti. Jenže to je s každou pojišťovnou tak. Neměla jsem možnost zatím vyzkoušet WORLDNOMADS, ale už jsem o nich četla a slyšela od známých a mají velmi dobré hodnocení.

 

KEMPY

Uvnitř parku - "W" a "O" okruhy

Park se rozprostírá na 227.298 hektarech, a tak je zde možnost mnoha treků. Ovšem nejznámějšími jsou okruh "W" a "O". Zde po počasí hrají také velmi důležitou roli kempy. O cenách a jak zabookovat píšu níže. V hlavní sezóně (prosinec - březen) jsou kempy přebookované a plné. Slyšeli jsme mnoho historek o tom, jak byli lidé odmítnuti i v noci a posláni do dalšího kempu, který byl 3km daleko. My takovouto zkušenost nemáme. Možná je to tím, že jsme byli v parku po hlavní sezóně. Doporučuje se dopředu zarezervovat dané kempy, ovšem na cestách, jako jsme byli my, jsme netušili ani, kde budeme následující den, natož půl roku dopředu, a tak jsme to vše nechali osudu a vyšlo to.

UPOZORNĚNÍ: Pro sezonu 2020/2021 je momentálně rezervační systém zavřený. Otevírá se následovně:
Vertice (Paine Grande, Grey, Dickson a Los Perros) a FantasticoSur (Serón, Francés, Cuernos & Torres Central) většinou otevírají květen - červen.
CONAF (zdarma kempy Italiano a Paso) většinou otevírají v září.

Během těchto okruhů je dostatek kempů na cestě, takže si sebou nemusíte vůbec brát jídlo, ani vybavení, jako je spacák, stan, atd., ale určitě si vezměte peněženku, protože to není levná záležitost. Pokud si sebou berete vše vybavení, dávejte si na něj pozor, stává se, že se věci kradou. Byly i případy, že si pár šel uvařit na dané místo, do kuchyňky, a mezitím jim vybrakovali stan a přišli o jídlo na další dny, hůlky a další vybavení. Naštěstí nějaké jídlo dostali od místních z kempu, co jim zbylo po ostatních. V placených kempech je vždy možnost trezoru. Co si sebou sbalit na trek jsem popsala ZDE. Kempy se zde rozdělují dle toho, kdo je vlastní. Takže tu jsou kempy CONAFu, které jsou zadarmo, pak jsou kempy Vertice a Fantastico Sur. Je třeba si je zarezervovat na jejich stránkách.



Kempy Vertice:


Kempy Fantástico Sur:


Kempy CONAF:


http://www.parquetorresdelpaine.cl - je hlavní stránka parku Torres del Paine, kde můžete sledovat počasí, aktuality a různé rady a tipy na cesty. Kempy CONAFu jsou zcela zdarma, ale mají základní vybavení, takže suchý záchod a bez sprchy. Většinou bývají plně rezervované, takže je dobré rezervovat s předstihem.


Stanice CONAFu, kde se dozvíte veškeré aktualizované informace, můžete se i zaregistrovat a zarezervovat kempy, se nachází v Puerto Natales a mají otevřeno od pondělí - čtvrtka 8.30 - 12.00, 14.30 - 17.00. Pátek 8.30 - 12.00, 14.30 - 4. Sobota a neděle zavřeno. Každý den se ale koná informační meeting v HOSTELU ERRATIC ROCK, je zdarma a koná se od 15.00.


CENÍK A ZAŘÍZENÍ KEMPŮ KE STAŽENÍ

Vertice:

REFUGIO & CAMPING GREY
.pdf
Stáhnout PDF • 330KB



CAMPING LOS PERROS
.pdf
Stáhnout PDF • 206KB



REFUGIO & CAMPING PAINE GRANDE
.pdf
Stáhnout PDF • 155KB



REFUGIO & CAMPING DICKSON
.pdf
Stáhnout PDF • 108KB



Fantastico Sur:

FANTASTICO SUR 2020:2021
.pdf
Stáhnout PDF • 1.15MB



Co dělat, když jsou kempy vybookované?

Záleží, v jaké jste zrovna situaci pojďme si to tedy podrobně probrat:

  • Mám zarezervované jen některé kempy, ale ne všechny

Kontaktujte danou společnost, u které již máte rezervaci, zda v dalším kempu mají, či nemají místo. Někdy jsou chyby v systému, a pokud je kontaktujete přímo, je možné, že Vám pomůžou.

Kontakt:

Vertice Patagonia: ventas@verticepatagonia.cl

Fantastico Sur: info@fantasticosur.com nebo přes chatbox na jejich stránkách

CONAF: http://oirs.conaf.cl - toto je kontaktní formulář, který je třeba vyplnit, pokud se chcete spojit s někým z rezervací CONAFu.


  • Rezervaci nemáte a nejde se Vám zaregistrovat nikde

Existuje stránka https://torreshike.com/en/ kde si můžete zjistit obsazenost na celý trek W a O a rovnou i přes tyto stránky zarezervovat. Také zde nabízejí treky W a O s průvodcem dle Vašich představ. Je to dobré v tom, že nemusíte hledat, který kemp přesně chcete a na jaké straně treku se nachází a jak se jmenuje, ale zadáte si přímo dny, kdy chcete jít a tyto stránky Vám přesně vyjedou Vaše možnosti.


  • Navštívit přímo Vertice a Fantastico Sur

Tato možnost je riskantní, ale ne nemožná. Spoustu lidí, protože rezervují půl roku dopředu, svou rezervaci z nějakého důvodu zruší, většinou jen pár dní před daným dnem rezervace, a tak je velmi pravděpodobné, že budete mít kliku a termín Vám vyjde, ovšem slíbit se to nedá.


  • Jděte přes agenturu

Většina agetur v Puerto Natales, která nabízí treky má předrezervovaná místa pro turisty, kteří u nich daný trek zakoupí, a drží si tak místo. V hlavní sezóně, prosinec - leden, kdy jsou kempy většinou vždy plné, je to velká šance, pokud ostatní způsoby selžou. Rozdíl v ceně s/bez agentury je až 30.000Kč. Průvodce prakticky nepotřebujete, protože treky v TDP jsou velmi dobře značené, ale pokud si chcete být 100% jisti, že vše bude zarezervované a peníze pro Vás nejsou problém, jděte do toho :)


  • Rozhodněte se pro denní treky po TDP

Pokud všechny možnosti selžou, můžete si Torres del Paine obejít v jednodenních trecích. Některé z nich šla i Terka, neboli @czickontheroad a popsala je ZDE. Pro denní treky je velmi výhodné mít auto, kterým se dopravíte kamkoli ke startu treku. Pokud chcete vidět některé miradory z treku W, jako například ledovec Grey, či Mirador Británico, musíte si vzít katamarán k Paine Grande, nebo k Paine Grande dojít pěšky (17km).

Cena

Jeden směr - 23.000 pesos = 673Kč


  • Zkuste jiné písmeno abecedy, třeba "Y", jako jsme to udělali my

Vyrazit buďto katamaránem, nebo pěšky (17km) do Paine Grande, kde si zarezervujete několik nocí (my měli celkem 3 a bez problémů jsme rezervovali den dopředu). Z Paine Grande brzy ráno vyrazit na ledovec Grey, kde si můžete dát oběd, buď svůj nebo v Refugio Grey a pak nazpět do kempu Paine Grande (cca 28km tam i zpět).

Další den opět brzy ráno vyrazit na Mirador Británico (cca 36km tam i zpět), v kempu Italiano si můžete uvařit oběd a vrátit se opět do kempu Paine Grande.

Třetí den se vrátit katamaránem nebo pěšky (17km).

Čtvrtý den můžete vyrazit na Las Torres (18km tam i zpět, ovšem velké stoupání). Pokud chcete stihnout východ slunce, vyražte za tmy (správa parku to nedoporučuje, ovšem viděli jsme několik lidí v noci jít) nebo si zarezervujte kemp pod finálním výšlapem, který trvá cca 2 hodiny, v Hotel & Refugio Las Torres a jděte brzy ráno.


Uvnitř parku, ale dostupné autem, na kole, mimo okruhy "W" a "O"



S Marčélem jsme měli kempování jednoduché, ale pár dní, během kterých bylo šílené počasí jsme zůstali v camping Pehoé, kde mají zastřešené části, kde se dá snadno uvařit oběd bez větru. Mají zde i toalety a sprchy.


A pak jsme asi dvě noci strávili u Hostería Pehoé, kde je neskutečný výhled na Torres del Paine a přilehlé jezero. Věřím, že je to jedno z nejlepších míst, kde se ubytovat, protože ty výhledy jsou fenomenální. Na most se dá normálně jít, dokonce můžete i projít dozadu na vyhlídku.



Mimo park Torres del Paine

V okolí je mnoho hotelů, které mají přístup k denním trekům. Jsou to většinou hotely luxusní, ale cena je nižší než cena hotelů uvnitř parku.

 

VYBAVENÍ

O oblečení a obuvi na treky jsem psala ZDE, ale pro Torres del Paine je třeba si zabalit pořádně. Zlváště pak, pokud vyrazíte na okruh "O".


Vypůjčení vybavení v Puerto Natales celkem vychází na cca 76.500 pesos (2.300Kč). Pokud chcete dokoupit vybavení, které Vám chybí, v Puerto Natales nebo v Punta Arenas mají velký výběr, ovšem ceny se liší od našich evropských cen. 


Batoh - vybírala bych alespoň 60L a více, pohodlný, my jsme maximálně spokojeni se značkou OSPREY.


Stan - záleží, v jakém období pojedete, ale pokud si vyberete zimu, doporučím opravdu kvalitní, který má dobré hodnocení a je do takovýchto podmínek. Nezapomeňte, že v TDP fučí opravdu silný patagonský vítr, který mnohdy dosahuje až 120km/h. Slyšela jsem od jiných cestovatelů, jak ráno vstali a chtěli si jít udělat snídani, ale vždy jeden musel zůstat ve stanu, aby ho vítr neodnesl a viděli několik stanů doslova lítat po okolí. Náš stan, který s námi vše vydržel je ZDE. Ovšem máme k němu své výhrady a do TDP bychom ho nedoporučili. Není natolik komfortní a navíc, Patrik, který má 190cm se do něho sotva vejde sám. Umíte si asi představit, když jsem tam s ním byla ještě já. Další věc, co mi na něm chyběla je malá předsíňka, do které si uschováte batohy a boty, aby byly suché na druhý den. To se ne vždy s tímto stanem povedlo. Kvůli chybějící předsíňce nám do batohů vlezla myš a rozkousala několik "cucáky" od hydrapaků a vše, co se dalo a nebylo pořádně zabaleno. Prosím, nemyslete si, že je to značkou, to opravdu není. Tento typ vyrábí i The North Face a měli jsme tu čest mluvit s majiteli toho stanu a měli úplně stejný názor, jako my. Obrovská výhoda je jeho lehkost. Na druhou stranu je  ohromně skladný a neuvěřitelně lehký. 


Spací pytel - tady opravdu nešetřete, protože spacák je velmi důležitý. My jsme měli naprosto úžasný SHERPA 300, který byl neuvěřitelně komfortní, teplý a celkem i lehký. Opravdu si ho nemohu vynachválit, protože nás podržel nejen v Patagonii, ale i v Bolívii, kde bylo i -15 stupňů! Proto vybírejte s rozumem, protože v Patagonii se teploty v noci dostávají občas k nule, až pod nulu a ráno budete mít i namrzlý stan. Tak ať se Vám dobře spí.

Vařič - jako vařič jsme používali plynový hořák, většinou jsme si na 4 denní trek s sebou brali jednu celou propan-butanovou botulku. Vše jsme koupili v obchoďáku - v Chile to jsou Jumbo, Easy nebo jakákoli speciální prodejna. Tam ale mají většinou značkové a podstatně dražší. V Jumbo nebo Easy najdete základní, jednoduché, ale levné. Co mi ale občas chybělo je aluminiová zástěna proti větru. Ta se opravdu hodí.


No a na cesty nesmíte zapomenout svůj hrneček! Ten se dá krásně přidělat za přesku u batohu a vesele si to kráčet. Takové hezké plecháčky mají například moji oblíbení Eagles: https://eagles-shop.cz/kategorie-produktu/plechacky/


Oblečení - Veškeré oblečení, co jsme sebou měli jsem popsala ZDE


NA CO NEZAPOMENOUT:

Protože asi všichni občas na něco zapomeneme nebo o tom ani nevíme, že jsme si to sebou mohli vzít a pomohlo by nám to, sepsala jsem Vám pár věcí, na které jsem si vzpomněla, že jsem buďto také zapomněla nebo si nadávala, jaká husa hloupá jsem byla, že jsem si to nevzala


Sandále - ono si asi říkáte, je to další zátěž, zabere mi to místo v ruksaku. Ale pokud máte sandále na suchý zip, připněte je na přesku od batohu a máte vyhráno! Takovou ledovou řeku, jako je v Patagonii překročíte 3x rychleji, než bosky. A pokud nesnášíte ledovou vodu, až Vám z toho odumírají nohy a prostě už nemůžete dál, vzpomenete si na sandále. 


Igelitová taška - nebo cokoli, do čeho můžete zabalit spacák a karimatku. Já jsem poctivě balila, i když byla skvělá předpověď a vyplatilo se. Jednou nám začalo pršet a ostatní, i když měli na batohu "pláštěnku", spacák jim navlhnul a spali v mokrém.


Pláštěnka - VŽDY A VŠUDE POVINNĚ SEBOU! Ne, nedělám si srandu. Pláštěnku - pončo, koupíte úplně všude a opravdu se vyplatí. Já si ji párkrát nevzala a začalo samozřejmě lejt jako z konve, a jak jsem toho pak litovala. Počasí se opravdu velmi rychle mění v Patagonii, takže se připravte, že se budete hodně často oblékat a svlékat.


Oheň - radši si sebou vemte dva ty zapalovače a ještě sirky. Co kdyby náhodou. Já měla hořák, co se zapaloval přes jiskru, ale namokl mi a nemohla jsem to za Boha rozchodit, takže, kdyby nebylo kamarádů, co byli s námi, asi bychom nejedli.


Čelovka - a náhradní baterie! Není nic horšího, když při výšlapu Vám zhasne baterka a vy sotva vidíte na krok, jako já na mojí první 6.000m vysoké Huyany Potosí! Možná díky absenci toho světla jsem to vylezla, že jsem neviděla ten sešup.


Švýcarský nůž - povinně, to je jasný.


Stahovací pásky - cokoli se rozbije, utrhne - můžete to mrknutím oka opravit. Strašně super věc. Nic moc to nestojí, a hlavně to nic neváží.


Toaleťák - nejdůležitější věc světa.


Sluneční brýle - možná si říkáte, na co, když tam je zima, ale mnohdy jdete sněhem a slunce se od něj odráží. Když se do něj budete dívat příliš dlouho, oči a nakonec i hlava Vás budou pěkně bolet.


Lékárnička - velmi důležitá věc, kdyby se cokoli stalo, ať jste připraveni.


Vodní filtr - v TDP je všude dalo by se říci pitná voda, protože teče přímo z ledovců. Ale taky je v okolí hodně krav a není bezpečné pít ze širšího pramene, protože nevíte, zda někde nad Vámi jedna mrtvá neleží. To samé platí když prší. A tady prší velmi často a voda je pak rozčeřená a nečistoty, které byly na dně si teď svobodně plavou. O vodním filtru jsem psala ZDE.


Powerbanka a nabité baterie - pokud rádi fotíte a natáčíte, nezapomeňte si řádně nabít baterky před tím, než vyrazíte. Není nic horšího než v půlce treku zjistit, že jste tak neučinili a nemít žádné fotky.


Pas - budete potřebovat pro registraci na stanici, ale i v kempu. Nejlépe s papírkem od PDI, který dostanete na letišti nebo hranicích při prvním vstupu do Chile - tento papírek (ano, i když vypadá, jako účtenka) je velmi důležitý, nevyhazujte ho, není tak těžké ho nahradit, ale je těžké přesvědčit chilského pracovníka to udělat. Také se občas stane, že místní "ranger" si bude chtít ověřit Vaši totožnost.


Uzavíratelné sáčky - super věc, na odpadky či na zabalení oříšků!


Dobrou náladu - protože s tou to jde vždy lépe :)

 

JÍDLO

Jídlo nakoupíte jak v Putna Arenas, tak v Puerto Natales. Nejlepší volba je prodejna UNIMARC, kde najdete prakticky vše, co potřebujete za příznivé ceny. V Punta Arenas, jelikož je to i větší město, máte větší výběr a i lepší ceny. Co určitě nedoporučuji nechat to až na park. Nejen, že tam prakticky nic není, ale také ceny přemrštěné. Opět připomenu, pokud cestujete z Argentiny, nechte nákup až na zmíněná města, protože přes hranice Vás s jídlem zakoupeným v Argentině do Chile nepustí. Také v parku prosí návštěvníky, aby neházeli zbytky jídla na zem. Prostředí na to není zvyklé, pomalu se rozkládá, což může být zdrojem infekce. Zvířata to pak přiláká a mohou se otrávit. To samé platí o semínkách, oříškách, protože může jít o nový druh, na který není místní prostředí zvyklé a mohlo by to narušit rovnováhu ekosystému.


Jako první bych se zaměřila na váhu jídla. Zkuste sehnat vše sušené. Určitě neberte konzervy. Asi si řeknete, ale jedna konzerva sama o sobě nic neváží. Ano, neváží, ale máte ještě spoustu dalších věcí v batohu, které váží hodně a tahle konzerva udělá s váhou strašně moc.

Dám Vám náhled do našeho jídelníčku:

Snídaně: Muesli, sušené mléko, sušené ovoce (fíky, hrozinky, atd.), oříšky

Oběd: Tortila, hummus, avokádo, salám

Večeře: Čínská polévka nebo sušená polévka alá přidej vejce nebo sušené hlavní jídlo jako těstoviny mac'n'cheese či zeleninový kuskus nebo rýže. Jen přidáte vodu, povaříte a je hotovo. Jako tuk navíc jsme používali sýr (již nastrouhaný parmesan), salám, atd.

Svačinky: Muesli tyčinky, jerky - v Chile mají hlavně z koňského masa, hodně žvejkavý a slaný, oříšky, čokoládky

Jídlo si rozdělím přesně podle snídaně/oběd/večeře a balení spojím dohromady, abych eliminovala obaly a taky jídlo navíc. Mám všeobecně velké oči, a tak vždy mám tendenci balit brutálně hodně jídla. Když si to rozdělím, zjistím, že toho mám nějak moc a jsem ochotna ubrat. Toto balení není na 10 denní trek, ale na 4 denní, a navíc jsme byli v TDP v jednom kempu, kam jsme se každý den vraceli, takže jsme jídlo nenosili každý den v batohu, ale je to jen souhrn, jak Vám pomoci se zabalit. Pro 7 denní trek bych určitě vyloučila cokoli tekutého, ovoce, zeleninu a soustředila se spíš na věci sušené.


Nákup na 4 denní trek stojí cca 30.000 pesos = 892Kč.


Kolik nás celkem Torres del Paine stálo?

V Torres del Paine jsme byli celkem tři týdny, trekovali jsme jeden den k Las Torres, a poté čtyři dny k miradorům na trase "W". Další denní treky jsme zvládali během pár zbylých dní. Celou dobu (mimo treků) jsme si vařili a spali v autě - tudíž jsme neplatili za kemp. A nutno podotknout, že jsme měli chilské občanky, tudíž jsme neplatili plnou částku u vstupu, ale jen 6.000 pesos, a také jsme nevyužili katamaránu, ale šli jsme do Paine Grande pěšky (17km). Celkem jsme utratili cca 170.000 pesos = cca 5.100Kč.

 

BEZPEČÍ

Mnoho z Vás zmiňovalo bezpečí. Je Torres del Paine bezpečno? Nemohu se 100% říci ano, protože se může stát cokoli, i když si budete dávat velký pozor. Ale díky tomu, že je to velmi navštěvované a multikulturní místo, budete až překvapeni, jak bezpečno tu je. Vlastně v celé Patagonii. Od Puerto Varas dolů je spousta hotelů a byznysů německých, a ti opravdu dbají na to, aby šli s dobou. Nebudete mít ani pocit, že jste v Jižní Americe. V Patagonii jsem se cítila z celé Jižní Ameriky nejbezpečněji. Dávejte jen pozor na pumy, které o Vás ví daleko dříve, než Vy o nich. Nejsou samy o sobě nebezpečné, bojí se Vás víc jak Vy jich, ale pokud bude s mláďaty nebo ji budete ohrožovat, bude se bránit. Neslyšela jsem o napadení pumou skoro vůbec, a i když jich tu je údajně hodně, je mnoho lidí, kteří nespatří ani jednu. My sice měli štěstí, ale až v noci, kdy jsme viděli jen stín. O bezpečnosti Vašich věcí jen krátce. Dávejte si pozor na své věci, nikdy nic nenechávejte jen tak ležet a nenechávejte své věci bez dozoru. Důležité cennosti, peněženky atd. ukládejte na bezpečné místo, nikdy ne do kapsy. Zbytečně nepůsobte dojem, že máte hodně peněz, nemávejte drahou kamerou před ostatními, atd. Zároveň ale nebuďte paranoidní. Cokoli se stane, vždy volejte policii, záchranou službu, atd. a hlavně nezapomeňte o čemkoli, co se Vám přihodí informovat Vaši pojišťovnu. Pokud nebude v parku signál a Vy budete potřebovat pomoct, pošlete někoho zdatného a rychlého, aby informoval nejbližší "ranger station" nebo našel někoho, kdo má možnost kontaktovat službu.  


Hanta virus

Virus, který se nachází v oblasti Patagonie a přenáší ho myši. Hanta virus postihuje ledviny nebo dýchací systém a může být smrtelný. To není pro to Vás vystrašit :) Ale jen, abyste zbytečně nedávali všanc, že Vás myška navštíví, protože nejčastěji se nakazíte vdechnutím jejích rozprášených výkalů. V Torres del Paine zatím nebyl výskyt potvrzen, ale protože je v jiných oblastech Patagonie, je dobré si dávat pozor a zbytečně se tomu nevystavovat. Nejlépe tomu pomůžeme, když si vše jídlo budeme poctivě balit aby se myš do něj nedostala. Pořádně uzavřít batoh a nechat ho v předsíňce, kam se myš nedostane. Nám se bohužel dostala a rozkousala několik pytlíků s jídlem a gumové "cucáky" na pití vody u hydrapaků. Pokud ale vše bude řádně zabalené a uschované, myš nemá šanci.  


Kontakt

V případě, že není signál, neprodleně kontaktujte někoho (průvodce skupiny, lesník, ranger,...), kdo má vysílačku - frekvence 143,800Mhz.

Pokud máte satelitní telefon, zavolejte na sídlo administrace parku +56612360496 nebo Carabineros de Chile + 56612761139.


  • 131 Ambulance (SAMU)

  • 132 Hasiči (Bomberos)

  • 133 Policie (Emergencias Policiales)

  • 136 Horská služba (Cuerpo de Socorro Andino)

  • 130 Lesní požáry (Incendios forestales)

Jednoduchá pomůcka, jak si to zapamatovat "ABC 123"

A pro Ambulance 131

B for Bomberos 132

C for Carabineros 133

Klinika, lékař a policie se nachází ve Villa Monzino.


Aplikace, které se Vám budou hodit

Pro cestování a trekování nejvíce používáme:

maps.me - supr mapy, které jsou offline a obsahují snad všechny treky světa. S nimi se neztratíte! Jediné, co mě na nich štve je, že si mapku musím nejdříve stáhnout a na to většinou zapomínám, a pak jsem v místě, kde není signál. Ale jinak na ně nedám dopustit.


iOverlander - tahle appka mě absolutně okouzlila! Nejen, že se dá používat offline, ale je úplně zadarmo a ještě ji neustále aktualizují, takže máte nejčerstvější informace! Dá se propojit s Google Maps, maps.me nebo jakoukoli jinou mapou, kterou máte v telefonu. Řekne Vám informace o kempech, které se jen tak nedočtete. Dále Vám poradí, kde můžete (pokud máte van se záchodem) vyprázdnit svůj záchod nebo kam s velkou dodávkou či karavanem nejezdit, protože je tak silný vítr, až Vám obrátí auto a nebo zde najdete krásné spoty či restaurace.


Wikiexplora - je sice web ve španělštině, ale pokud máte základy, zvládnete to. Zde najdete podrobný popis všech treků Jižní Ameriky, společně s mapou, fotografiemi a informacemi.


Wikiloc - super stránka a appka na telefon. Pokud se zaregistrujete, můžete si i sami mapovat svoje vlastní trasy, které pak můžete sdílet s ostatními. Najdete zde detaily výšlapu a GPS.


Terra Map - přesné informace o treku - převýšení, souřadnice, přesná vzdálenost, rychlost, různé grafy. Prakticky si můžete na celé trase vyznačit body a sledovat, jak se mění terén mezi nimi, takže si snadno vytýčíte cíle. Můžete tak sledovat Vaši cestu, kterou následně můžete sdílet s ostatními.

 

PRAVIDLA PARKU

V parku jsou daná pravidla, která se musí dodržovat, protože porušení je pak pokutováno.


  • Manipulace s otevřeným ohněm je striktně zakázána.

  • Použití plynového vařiče je povoleno pouze na místech určených a musí být řádně chráněné před větrem.

  • Veškerý odpad si každý musí po sobě uklidit a odnést sám. To zahrnuje i nedopalky od cigaret.

  • Nechoďte sami a zůstaňte na vyznačených trasách.

  • Při plánování návštěvy nezapomeňte na zavírací dobu (to například zahrnuje Las Torres, kam se nesmí po 16.00h). Pokud plánujete delší pěší túry, musíte se před začátkem túry zaregistrovat na stanici.

  • Kemp je povolen pouze ve schválených prostorách.

  • Je zakázáno poškozovat přírodní nebo kulturní prvky. Krmení nebo narušení klidu přírody je rovněž zakázáno.

  • Domácí zvířata nejsou v parku povolena.

  • Buďte připraveni na extrémní povětrnostní podmínky. Přineste si správné vybavení a oblečení.

  • Respektujte a dodržujte všechny pokyny a doporučení pracovníků parku.

  • Všichni návštěvníci musí podepsat registrační formulář.

  • Pokud budete svědky jakéhokoli nebezpečného nebo riskantního chování, informujte co nejdříve pracovníky parku.

  • Nevystavujte se zákonným sankcím nebo vyhoštění z parku. Uvědomte si, že jakákoli odpovědnost nebo nedbalost může způsobit nevratnou škodu na životním prostředí a je trestná podle zákona.

 

Stáhni si:

Mapa Torres del Paine
.pdf
Stáhnout PDF • 203KB




Brozura parku Torres del Paine
.pdf
Stáhnout PDF • 807KB

Veškeré informace v článku nejsou jen z mé hlavy. Využila jsem dostupných webových stránek, sumarizovala informace a přidala důležité aspekty, z vlastních zkušeností a vzpomínek, které jsem považovala za nezbytné.


Webové stránky, ze kterých jsem čerpala některé informace:


A aby to nebyly jen samé informace, přikládám pár fotek krásných výhledů na Torres del Paine, mirador Británico a ledovec Grey.


A VIDEO Z TORRES DEL PAINE NAJDETE ZDE

212 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3180.JPG

Češka v chile team

Ahojda! Jsme Hanka (28) a Patrik (32), cestovatelé tělem i duší, co milují dobrodružství. O svých cestách rádi píšeme a rádi sdílíme své zkušenosti. Nejvíce jsme zažili v Jižní Americe, která byla bláznivá a úžasná.

Čti více zde

 

  • Facebook
  • Instagram
DSC06412.jpg
DSC01228.JPG
fullsizeoutput_1832.jpeg
LOGO-PNG.png
koktejl-logo.png
_vyr_116_laguna-osuska_edited.jpg

SDÍLELI NÁS:

2af7279a10040b4054d80bd3ef94deb9.png
bottom of page